24sata - Cafe 24

Ovakvoga unplugged festivala nema nigdje

Glazbe bez struje,

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Bit će to jedinstven­i svjetski festival. Pronašao sam nešto slično u Švicarskoj, ali oni ipak dopuštaju i malo ‘struje’ svojim izvođačima, rekao je Admir Ćulumarevi­ć.

Zagrebački Studentski centar ugostit će 24-satni festival unplugged glazbe Kuršlus. Publika će na četiri pozornici moći uživati u glazbi bez struje.

- Bit će još u sklopu festivala raznih panela, neformalni­h druženja, a imat ćemo i ‘otvoreni mikrofon’. Tamo će netko od gostiju ili izvođača moći zapjevati ili zasvirati ako mu dođe - objasnio je Ćulumarevi­ć, programski direktor festivala.

Inače, unplugged je popularni izraz za glazbu bez struje, odnosno akustičnu glazbu koja je punu promociju doživjela početkom 90-ih. To nije isključivo rock glazba, izvode je brojni drugi izvođači koji imaju afiniteta prema akustičnim instrument­ima. Pa će tako biti i u Zagrebu.

- Naravno, imat ćemo

i gurmanski dio, na terasi će biti vrhunske hrane i pića - dodao je Ćulumarevi­ć. Objasnio je i kako će izgledati taj festival, za koji se nada da će se “ukorijenit­i”, odnosno postati tradiciona­lan. Sve će, dakle, početi u petak, 29. studenog u 20 sati, tada će biti otvorenje. - Kraj će, logično, biti 24 sata poslije. Počinjemo živim svirkama, a poslije dolazi DJ. I trajat će dok ima zainteresi­rane publike, a to onda zna potrajati do ujutro. Drugog dana počinjemo u 12 sati nastupom Elme Burnić i koncertom ‘Elma pjeva Jadranku’ s njezinih 12 pjesama - rekao je.

Na nastupu se očekuje petnaestak izvođača, a sad su već nastupe potvrdili neka “jaka” imena kao što su Rundek & Ftičeki, Damir Kukuruzovi­ć Gypsy Quartet, Adam Ben Ezra (Izrael), FilmMusicO­rkestar, Elma Burnić... - S obzirom na to da je ovo tek prvi ovakav festival, iznenađuju­će lako su pristali. To je na neki način i kompliment našoj ideji. Ja znam da bih bez problema za tako nešto i takve izvođače bez problema kupio ulaznicu - dodao je Ćulumarevi­ć. Objasnio je i kako je došlo do ovog festivala. I kako su ga u vrlo kratkom roku uspjeli organizira­ti.

je ljetos došao na ideju, a to je izvrstan tajming jer se poklapa s MTV-jevim unplugged koncertima koji su počeli prije tridesetak godina. Dobro je i što dolazi uoči adventa i velikog ‘zagrijavan­ja’ za finiš godine. Onda smo ideju prezentira­li Davoru Šišmano

- Zoran Pezo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia