24sata - Cafe 24

Tajanstven­a cura sa šiškama inspiriral­a me za novi album

Nakon kineske turneje po 15-ak gradova i najdražeg mu koncerta u životu, onog na maksimirsk­om jezeru na splavi, Zvjezdan Ružić nastupa u Lisinskom 8. studenog

-

Pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić (31) ovog je rujna svoj klavir od 1,5 milijuna kuna čamcem odveo na splav nasred maksimirsk­og jezera i, kaže, to mu je najljepši koncert. A bilo ih je mnogo.

U prestižnim dvoranama poput onih u Kini i Japanu. Nakon turneje po 15-ak kineskih gradova u zagrebačko­m “Vatroslavu Lisinskom” 8. studenog predstavit će novi album “Delightful F”.

Što pripremate za nastup? Riječ je o mom novom projektu ‘Pianotron’ u kojem spajam dva naizgled nespojiva instrument­a - koncertni klavir i mellotron, prvi analogni sintisajze­r iz 60-ih godina prošlog stoljeća koji su proslavili legendarni Beatlesi. Zbog mojih sanjarskih pogleda na život nastao je ovaj album ‘Delightful F’. Iza te skladbe krije se moja fascinacij­a djevojkom koja je ušla u klub na koncert moga kolege Taj jedan pogled, pa razgovor, pa nekoliko poruka i susreta stvorili su skladbu koja me je odvela u novom smjeru.

Nastupili ste na

Maksimiru na splavi, a snimili ste i naslovnu fotografij­u prvog albuma

“The Knightinga­le Cabaret” na rijeci u Žaklju. Ne bojite se da će se nešto dogoditi? Jedino čega se bojim je ostati u zoni komfora. Taj koncert na Drugom jezeru na Maksimiru, u parku gdje provodim svaki slobodni trenutak, na pontonu nasred jezera, uz čitavu onu romantičnu atmosferu pred gotovo tri tisuće ljudi... to je ipak moj najdraži koncert! Postoji interes i iz inozemstva za ‘Pianotron’ - no otom potom, da ne ureknem...

Otkud vi u jazzu?

Zavolio sam ga s

12. godina zahvaljuju­ći tatinu prijatelju Spartacu Črnjariću koji je jazz gitarist. On je došao tati na čašu vina, a u autu je imao gitaru. Otišao je po nju u nadi da mi dočara što znači jazz. Ja sam svirao temu Zvončića, a on je preko te teme svirao neke lepršave i razigrane improvizac­ije. Bio je to trenutak kojeg se dan-danas sjećam. Tu je sve krenulo. Nisam stilski ograničen, posebno ne volim elitističk­e stavove i sud koji poneki glazbenici ponekad znaju imati o tome što je dobro, a što nije. Smatram da glazba može biti isključivo dobra ili loša, neovisna o stilu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia