24sata - Cafe 24

‘Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla!’ pamtit će se zauvijek

Martin Sagner hrvatskoj je javnosti najpoznati­ji po seriji ‘Gruntovčan­i’ koja se snimala 70-ih godina diljem Podravine, a Dudek i Regica bili su traženiji i od Onura i Šeherezade. Glumački velikan napustio nas je u 88. godini

- Piše: TATJANA PACEK

Iako je nakon “Gruntovčan­a” igrao u još mnogo projekata, lik Dudeka obilježio je Martina Sagnera cijeli život. Glumac je umro u 88. godini.

- Preminuo je doma, nakon što je tri, četiri tjedna bolovao. Svi smo neutješni - uplakana nam je rekla Zorica Bajgot-Sagner. Sagner je dulje imao problema sa srcem. Izdalo ga je u noći na utorak. Godinama mu je bilo teško penjati se u njihov stan na Malešnici pa je rijetko izlazio. Puno je čitao i svirao violinu.

Drage su mu bile

podravske pjesme, a rado je i sam smišljao melodije. Čuvao je unuke i uživao u igri s njima. Puno je sjedio za radnim stolom. Na njemu je uvijek bilo svega, pa ga je Dudek od milja nazvao dućanom. Pisao je bilješke, opažanja, razmišljan­ja... Kad je ušao u politiku, nerijetko je isticao da se u Saboru osjeća kao Dudek. Kaže se nije kome je namijenjen­o nego kome je suđeno. Tako ni Sagner nije bio prva opcija za lik Drašeka Katalenića Dudeka, iako ga je baš ta uloga obilježila za cijeli život. On je trebao igrati lik birtaša Martina, a Dudeka je, prema redateljsk­om viđenju, trebao igrati Eugen Franjković. No dok su putovali u Varaždin, njih dvojica su u birtiji razgovaral­i o ulogama. Zaključili su da bi se trebali zamijeniti. Tako su njih dvojica, već prvog dana snimanja “Mejaša”, uz redateljev­u suglasnost, igrali što su poželjeli. Ponekad se čuo sa Smiljkom Bencet, Regicom, i prisjetio snimanja u Podravini, u sel Sigetec, sedamdeset­ih godina na kojemu je baš on bio zadužen za bedastoće.

– Sakrio sam zrno

kukuruza među prste pa gađao kolege dok su snimali. U nos ili u čelo. Kad bi se kolega trgnuo, a redatelj upitao: ‘Zašto se trzaš?’, nisu me odali. Onda bi ponavljali scenu, a ja ih opet gađao kukuruzom. Brzo je redatelj sve shvatio pa su me potjerali sa seta - rekao nam je Sagner prije sedam godina.

- Neki dan sam puno razmišljal­a o njemu, baš na Martinje, jer sam se sjetila da mu je imendan. Ne mogu vjerovati, svi moji dragi i mili umiru. Kaj se to događa? Pamtit ću ga po najljepšem, radu i prijateljs­tvu. Pokoj mu duši - rekla nam drhtavim glasom Smiljka Bencet (85), Dudekova Regica.

ostavio 18 filmova i 12 serija, od kojih ih je barem pola kultnih. Unatoč statusu koji je uživao, Martin Sagner nije znao reći kad je osjetio poriv da uđe u glumu.

- U crkvi sam osjetio da služim Bogu. Ankica Drvarova je imala jednu družinu s kojom sam izvodio neke male scene. Jedan postolar nas je pokupio i mi smo počeli raditi predstave - govorio je Sagner.

Baš taj postolar i profesor Neimarević probudili su njegovu želju za glumom. Želio je postati liječnik, ali njih dvojica su tvrdili da je rođen za glumu. Sagner je isticao kako se u njemu svaki put nešto veselilo kad bi osjetio podršku publike, pljesak. No svojima doma nije smio reći

Za sobom je

 ??  ?? Od prvog prikazivan­ja ‘Gruntovčan­a’ prošle su 44 godine, repriziran­je serije prije osam
godina obaralo je rekorde gledanosti
Od prvog prikazivan­ja ‘Gruntovčan­a’ prošle su 44 godine, repriziran­je serije prije osam godina obaralo je rekorde gledanosti
 ??  ?? ugledni dramaturg i scenarist Ivo Štivičić
ugledni dramaturg i scenarist Ivo Štivičić
 ??  ?? Smiljka Bencet, Dudekova Regica
Smiljka Bencet, Dudekova Regica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia