24sata - Cafe 24

“Pamtim ga kao iznimno karakterno­g čovjeka, voljeli smo pričati o politici”

-

da je otišao na Akademiju za kazališnu umjetnost. Prije toga je Sagner bio na Pravnom fakultetu, jer tako su željeli njegovi roditelji, ali put ga je odveo u kazalište. - Rekao sam idem i to probati, tu nema matematike. Na prijamnom oko mene bila su prava gospoda. Odmah sam si pomislio: ‘Ovdje nemam nikakve šanse’ - prisjećao se Sagner.

U grupi ih je bilo

sedamdeset­ak. Nakon recitacije vidio je svoje ime na listi, prošao je. Tek tad je, pričao je, bio u dvojbi. Nije znao što napraviti, koji fakultet odabrati. Ipak, nešto ga je vuklo na Akademiju. Sagner nije pogriješio niti ikad požalio. Prvu ulogu dobio je 1961. u filmu “Abeceda straha”, a već 1969. snimio je seriju “Dnevnik Očenašeka”. Među mnogim projektima uslijedili su film “Breza”, serije “Mejaši”, “Kuda idu divlje svinje”, “Gruntovčan­i”... Kazališnu karijeru započeo je u HNK Varaždin. Kasnije je prešao u tadašnje kazalište Jazavac, da bi se 1969. skrasio u teatru Komedija, u kojemu je dočekao i mirovinu. Bio je obožavan od kolega, a publika mu je dugo pljeskala.

a bio sam mu i šef kao ravnatelj Komedije. Poznavali smo se valjda više od četrdeset godina. Bio je sjajan čovjek, a i briljantan glumac, i to onaj istinski, temeljni. Takvi su mogli glumiti i bez škole. Imao je niz sjajnih i nezaboravn­ih kazališnih uloga, a ove televizijs­ke, pogotovo Dudek, svrstavaju ga među najveće legende - rekao nam je Niko Pavlović, glumac i dugogodišn­ji ravnatelj kazališta Komedija.

- Glumio sam s njim,

 ??  ?? O Regici je Dudek po selu govorio da je oštrokondž­a, da je se boji, ali da je ipak voli
1
O Regici je Dudek po selu govorio da je oštrokondž­a, da je se boji, ali da je ipak voli 1
 ??  ?? Boris Svrtan, koji će postaviti predstavu ‘Gruntovčan­i’
Boris Svrtan, koji će postaviti predstavu ‘Gruntovčan­i’
 ??  ?? glumac Žarko Potočnjak
glumac Žarko Potočnjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia