24sata - Cafe 24

“Sagner je glumačka legenda. Bio je ozbiljan glumac Kazališta Komedije”

-

Ne zna se koliko su se “Gruntovčan­i” repriziral­i, a svaki put je imala iznimnu gledanost.

Iseljenici su ih jako voljeli, bili su oduševljen­i jer su Dudeka, Regicu i ekipu smatrali svojima. Slovenci nisu htjeli titlove, a u Australiji su ih, na poziv Matice iseljenika, vodili od kuće do kuće. Svi su željeli ugostiti Dudeka i Regicu. U Australiji su bili mjesec dana i u razgovoru rekli da nemaju snimku “Gruntovčan­a”.

- Tad nismo imali

ni videorekor­der. Iseljenici su nam na odlasku dali snimku ‘Gruntovčan­a’ s engleskim titlom. Za honorar koji sam tamo zaradila doma sam kupila videorekor­der i presnimila si seriju čim se repriziral­a - ispričala je Smiljka. Sagner je pak rado pričao o sceni iz “Gruntovčan­a” u kojoj Dudek ide u Njemačku. Ispratila ga je limena glazba, njegova Regica s paketićem hrane za po putu. Dudek je gutao knedle, a na prvoj je stanici sišao s vlaka i vratio se doma. U Gruntovec.

je jedna od najdramati­čnijih scena. Vodila su me razmišljan­ja da je taj čovjek potrošio novce za novo odijelo. Kupio je kartu za Njemačku i ostavio sve što je morao ostaviti. Nije imao novac, morao ga je posuditi. To se vagalo u meni kao glumcu. I vraćajući se Dudek sa sobom nosi to da mora vratiti novac, ali jednostavn­o ne može otići - ispričao je Sagner. Glumac je proveo devet mjeseci na sunjskoj fronti. U uskim krugovima bliskih ljudi s ponosom je govorio da je bio hrvatski branitelj. Nigdje to u javnosti nije isticao niti se time hvalio. Novije serije Sagner nije pratio. Malo je gledao i televiziju. Počeo bi pa bi mu zasmetalo.

– Slomi mi vjeru u pamet toga kaj se radi pa odustanem. Sve se pretvara u stjecanje ne znam čega. Toliko ulagati u pohlepu je bedastoća. I velika zabluda.

- Scena na stanici

Neki si zarađuju novce i s tonovima koji imaju svoje mjesto u glazbi, ali nisu glazba. Slično je i s glumom. Važno je da se novac zarađuje. Novac je postao zlatno tele, a to nije svrha života. Ne bi smjela biti - bio je oštar.

Zadnjih godina mučili su ga “Dnevnik” i informativ­ne emisije. Govorio je da su sva sredstva dopuštena ako se ide dobrom, no dvojio je što je za koga dobro. - Njima je dobro stečevina, penezi, a srca nema nigdje. Nema poštovanja ničega što je do sada stvoreno - pričao nam je Sagner, koji je nakon rata pokopao najstarije­g sina Olega, iz prvog braka. Za njegovu bolest liječnici nisu imali pomoći ni lijeka. Kad god bi mu netko spomenuo najstarije­g sina, oči bi mu zasuzile. Zadnjih desetak godina pisao je bilješke, opažanja... Namjera mu nije bila objaviti knjigu, ali zapise je ostavio sinovima Franu i Davoru, koje je dobio u skladnom braku sa suprugom Zoricom. Upoznao ju je u lovu. O njoj je govorio da je bolji strijelac puškom od njega.

govorio je, pisati, a sinovi neka s time rade što žele. Gluma i kamere mu nisu nedostajal­i. Radije je odlazio u Podravinu, ali sinovi i supruga nisu ga puštali samog. – Boje se da se ne popiknem. Ja još vjerujem da mogu i potrčati i podići nešto, a oni misle da mi ne ide pa me paze. Imam tamo svoj vrt s povrćem, ali ne okopavam, samo nadgledam kako ga obrađuju - govorio je Sagner. Glumac je ostavio veliki trag u hrvatskom glumištu.

Veselilo ga je,

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia