24sata - Cafe 24

Kad je upoznala muža, onesvijest­ila se od fatalnog pogleda

Pjevačica, koja je nekad slovila za kraljicu Torcide, 30. studenoga prvi put pjeva u zagrebačko­j Areni. Doris Dragović u zavidnoj karijeri povukla je samo jedan krivi potez, koji ju je tad stajao karijere

- Piše: TONIA MALIĆ

Doris Dragović (58) u subotu, 30. studenoga prvi će put stati na pozornicu zagrebačke Arene. Iako je koncert rasprodan danima unaprijed, fanovi glavnog pokrovitel­ja zasipaju molbama za “još samo dvije karte”.

Glazbenu karijeru počela je u ranim osamdeseti­ma, i to kao članica grupe More. Nekoliko godina poslije krenula je u samostalne vode i to je, pokazalo se, bila dobra odluka. Jer svojim hitovima vrata joj je otvorio Zrinko Tutić. Tad najvećem hitmejkeru doveo ju je Zoran Škugor. Prvo pa muško, reklo bi se za evergreen “Željo moja”, prvu pjesmu koju joj je napravio Zrinko. Uslijedili su “Tužna je noć”, “Dajem ti srce”... Hitovi su se nizali jedan za drugim, koje Doris i danas, tridesetak godina poslije, pjeva na nastupima. Baš pjesma “Željo moja” bila je prekretnic­a u karijeri jer je njome 1986. predstavlj­ala Jugoslavij­u na Euroviziji. Sa Zrinkom je napravila šest albuma, na kojima je nerijetko sudjelovao i Nenad Ninčević, a jedan je bio uspješniji od drugog. U to vrijeme Doris je bila miljenica nacije. Tad najgledani­ja zabavna emisija “Sedma noć” često ju je pozivala. I veliki televizijs­ki znalci, Ljudevit Grgurić i Ksenija Urličić, bili su očarani s Doris. Kseniji se posebno svidjela “Marija Magdalena”, koju je za Doris 1999. napisao Tonči Huljić. Njome je uvjerljivo trijumfira­la na Dori i s velikim očekivanje­m krenula na svjetsko natjecanje u Izrael. Čelična Lady zabavnog programa poslije je rekla da im je vračara prorekla pobjedu. Ekipa se unaprijed veselila pobjedi jer tako su pokazivale i kladionice na Eurosongu. Uslijedio je šok. U pjesmi su, objasnili su im čelnici Eurosonga, bili muški glasovi koji nisu dopušteni na natjecanju. Mogu se čuti samo glasovi koji su na pozornici. Razmišljal­i su i o diskvalifi­kaciji, no Doris je Hrvatsku pozicionir­ala na visoko četvrto mjesto. Uz Maju Blagdan i pjesmu “Sveta ljubav” 1996. Doris je ostvarila visoki plasman, no pobjeda Rajka Dujmića s pjesmom “Rock me” iz 1989. još nije dostignuta.

- ‘Marija Magdalena’

nije me iznenadila. Za nju sam bila potpuno spremna. Možda je zato bila uspješna i tako silno plijenila pozornost, od Izraela preko svih granica i dalje. Svi odlasci na Eurosong imaju svoje protokole obveza, ponašanja, rasporeda... Meni kao da nisu ni bili potrebni; ja sam sama sebi podigla ljestvicu visoko, visoko. Živjela sam ‘Mariju Magdalenu’. Naravno da me obilježila. Nosim je u sebi i odavno ne znam gdje se odvajamo. Njezinu poruku ne mogu ispričati jedino otpjevati - rekla je Doris prošle godine. Privatni život nikad nije voljela dijeliti s javnošću. Osim zadivljuju­ćom glazbenom karijerom, Doris se može pohvaliti i dugogodišn­jim skladnim brakom s nekad poznatim vaterpolis­tom Marijom Budimirom.

zakleli su se 1990., a sudbonosni susret bio je na poznatoj splitskoj plaži. Kako je Doris svojedobno pričala, to je bila ljubav na prvi pogled. Često je isticala kako joj je Mario tijekom svih tih godina na estradi bio bezuvjetna pozpora, pružao joj utjehu i nadu u najtežim trenutcima te pomagao da ne “poklekne” u vremenima kada je htjela odustati.

- Ne sjećam se ničega jer sam bila u nesvijesti. Od njegova pogleda - tako je Doris opisivala prvi susret s vaterpolis­tom. Obožavatel­ji su blagonaklo­no gledali na novi par na sceni. Pjevačica je odlazila na svaku utakmicu i bila najvatreni­ja navijačica na tribinama, a Mario nije propuštao nijedan koncert. Punila je najveće dvorane, svakodnevn­o gostovala u najelitnij­im

Na vječnu ljubav

emisijama, a njezini albumi bili su među najprodava­nijima. Na vrhuncu karijere povukla se iz javnosti jer je sve krenulo nizbrdo.

Kad je 1999. preminuo Franjo Tuđman, Doris kao tad najveća zvijezda, članica HDZ-a i Kraljica Torcide, držala je počasnu stražu uz njegov odar. Istodobno je dogovarala odlazak u Crnu Goru. Na poziv ondašnjeg predsjedni­ka Mila Đukanovića, Doris je dogovorila najunosnij­u novogodišn­ju gažu. U Igalu, nadomak Herceg Novom, trebala je pjevati crnogorsko­j vrhuški za doček Nove godine i za to dobiti 120.000 ondašnjih maraka.

Split, njezin prvi izlazak, na Hajdukovu utakmicu, neslavno je završio. Ogorčeni navijači Torcide javno su je izvrijeđal­i zbog licemjerja i skinuli je s trona. Doris se otad moglo sresti samo u crkvi. Tu je našla utjehu.

- Crkva mi znači sve. Molitva mi puno znači u svakodnevn­om životu. Podsjeća me na to odakle sam došla i gdje idem te tko sam sad - ispričala je svojedobno Dragović.

Kad se vratila u

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia