24sata - Cafe 24

I taksist mi je rekao: ‘Isuse, evo zločeste’

Profesoric­a na Akademiji i glumačka diva Vlasta Ramljak nikad nije igrala ulogu plačljivke. Redatelji joj rado daju uloge snažnih žena, a gledatelji je s njima poistovjeć­uju, pa je čak i nazivaju najboljom od najboljih - Zlica od Opaka

- Piše: TATJANA PACEK

Jako volim svoju Juliju, dragi su mi takvi likovi. Neki dan mi je Branko Ivanda rekao: ‘Ti, koja si ti zločesta, ali super si zločesta...’. Naviknula sam se na likove samosvjesn­ih žena, onih koje sve moraju držati pod kontrolom, koje znaju što hoće, rekla nam je Vlasta Ramljak (59).

Glumica, koja je dobila nagradu Hrvatskoga glumišta, profesoric­a na Akademiji, zvijezda serije “Drugo ime ljubavi”, nikad nije igrala plačljivku. Bilo je, priča, likova koje su plakali na sceni, ali sve su to bile snažne žene. Ulogu Julije igra tako uvjerljivo da je gledatelji poistovjeć­uju s likom. Neki čak kažu da na malim ekranima izgleda kao prava Zlica od Opaka.

sam sjela u taksi, a vozač se trgnuo i rekao: ‘Isuse, evo zločeste’. Hladno sam mu rekla: ‘Da,

- Neku večer

ja sam, vozite’. Nisam se naljutila, to mi je potvrda da sam dobra. Dodao je da će ženi reći koga je vozio i da nisam zla kao u seriji nego dobra i ugodna - smije se Vlasta. Glumica ima četiri unuke, a najstarija Mia pohvalila se pred djecom kako Juliju igra njezina baka. Jedanput ju je nazvala uplakana i rekla: “Je l’da ti nisi tako zločesta. Ja znam da nisi, ali svi kažu da jesi”.

Tena svađa se i sa mnom i s ekranom ako me ne poslušaju. Kaže da sam zločesta, ja kažem da to samo glumim, a ona će odrješito: ‘Nemoj’ - priča. Vlasta iza sebe ima zavidan opus, status, imala je krasan brak, uživa s četiri unučice i s pravom se smatra ispunjenom ženom.

- Ništa mi ne nedostaje, stvarno sam sve imala. Realiziral­a sam se u kazalištu, igrala sam sjajan repertoar, igrat ću dok hodam. Ispunjena sam i to zahvaljuje­m mojim unukama. Njih

- Mlađa unuka

četiri su kruna svega što sam napravila u životu. Smisao života - zadovoljno govori. Njezin suprug Zvonko iznenada je umro od posljedica moždanog udara. Vlasti je dugo trebalo da se oporavi. Još razgovara s njim kao da je kod kuće, kao da su skupa.

- Vrijeme to ne umanjuje, ali sad je to jedna relaksiraj­uća priča. Sad pričam s njim bez suza. Kad gledam naše unučice, a svaka je svoja, ne mogu a ne biti zadovoljna. To je sreća koja ispunjava, zato nema više negativnih emocija, tužnih. Postoji samo sreća - kaže.

Puno radi, igra u teatru, snima. Ponosi se sjajno odigranom ulogom Omame u predstavi “Donjodravs­ka 11”. Zadnja dva Božića zbog posla su joj i blagdani bili užurbani. Ove godine će, kaže, sve nadoknadit­i. - Imala sam premijere pa blagdanska slavlja nisu baš izgledala kako treba. Ispekla sam gusku, svi smo bili na okupu, ali posao se osjećao u zraku. Ove godine nemam premijeru pa ću svašta pripremiti. Božić ću čekati u Osijeku, u dvorištu ću kuhati fiš paprikaš s puno vrsta ribe. Guska mora biti s mlincima i kestenom. Mora biti i puno sitnih zalogajnih kolača, onda i onih kremastih jer to unuke vole. Barem deset vrsta kolača - kaže. Novogodišn­je odluke inače ne donosi, ali prije dvije je napravila iznimku. Ugledala je cijelu figuru u ogledalu i rekla si: ‘Uuuuu, ajoj, e nećeš’ pa se disciplini­rala. - Otišla sam u Nature house, tamo su me vagali, mjerili koliko masnoća i vode ima u meni. Rekli da mi tijelo šalje poruku kao da imam 72 godine. E, to me je pogodilo. Složili su mi meni, pridržaval­a sam ga se. Svakih sedam dana odlazila sam se vagati. U tri mjeseca izgubila sam 13 kilograma, a nisam bila gladna. Jela sam puno povrća i lešo mesa - rekla je Vlasta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UVJERLJIVA ZLICA Gledatelje je osvojila likom zločeste i snažne žene Julije u sapunici ‘Drugo ime ljubavi’. Unuke joj svako malo prigovore da ih prijatelji­ce zadirkuju koliko je zla
UVJERLJIVA ZLICA Gledatelje je osvojila likom zločeste i snažne žene Julije u sapunici ‘Drugo ime ljubavi’. Unuke joj svako malo prigovore da ih prijatelji­ce zadirkuju koliko je zla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia