24sata - Cafe 24

Novi ‘Glembajevi’ posveta su Krleži

Umjesto Zlatka Viteza Ignjata Glembaya odigrat će Darko Stazić. Nataša Janjić je barunica Castelli, a Amar Bukvić postaje, kaže, ‘hrvatski Hamlet’ Leone

-

Gavellina nova predstava “Gospoda Glembajevi” u režiji Miroslava Međimorca hommage je velikom hrvatskom klasiku, koji vraća na scenu krležijans­ki govor i u središte kazališta postavlja glumca.

Premijera je zakazana za petak, 6. prosinca. Umjesto Zlatka Viteza, koji je ulogom Ignjata Glembaya trebao obilježiti 50 godina profesiona­lnog bavljenja kazalištem, zaigrat će Darko Stazić. Leonea Glembaya utjelovlju­je Amar Bukvić, koji je rekao kako mu je velika čast igrati lik koji u svjetskoj dramaturgi­ji stoji rame uz rame kompleksni­h likova kao što je Shakespear­eov Hamlet. - Usudio bih se reći da je on na neki način ‘hrvatski Hamlet’ i vjerojatno nema glumca u Hrvatskoj koji se bavi kazalištem koji nema svoju sliku kakav bi Krležin Leone trebao biti. Mislim da će tako i moj

Leone biti - kaže Bukvić. Dijana Vidušin igra sestru Angeliku, a Nataša Janjić Medančić glumi barunicu Castelli-Glembay. Ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina rekao je kako je riječ o moćnom djelu koje je to kazalište jedini put postavilo 1984. godine u režiji Petra Večeka, s Radom Šerbedžijo­m u ulozi Leonea. To je bila kultna predstava, napomenuo je Ferenčina, a bila je na repertoaru do 1991. godine i odigrana je 160 puta.

- Vjerujem da danas Gavella u ansamblu ima barem dvije kvalitetne podjele za tu dramu, tako da je svakako bilo vrijeme da se ona ponovno pojavi na našem repertoaru - izjavio je Ferenčina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia