24sata - Cafe 24

Vi, Hrvati, ste baš ludi! Dolazim ovdje i na ljeto

Iako pripada listi holivudski­h A-zvijezda, britanski glumac Tim Roth je vrlo rado odvojio pola sata vremena za razgovor s nama. U Zagreb se, ispričao nam je, vratio nakon 30 godina

- Razgovaral­a: TONIA MALIĆ

Želim razgovor s Timom Rothom, rekao mi je urednik odmah nakon što sam se ušetala u redakciju. Zovem taksi i brzinski spremam pitanja. Imam dvadesetak minuta pripremiti intervju koji se vjerojatno neće dogoditi.

Šanse da naletim na njega i bude raspoložen za razgovor gotovo graniče s nulom. Odmah su me upozorili. Ulazim u hotel i zaustavlja­m svakog čovjeka koji se nalazio u predvorju. “Jeste li možda vidjeli Tima Rotha?” Bezuspješn­o. I prvi. I drugi. I treći put. Ok, sjest ću na kavu u lobiju hotela i možda ga uhvatim kako izlazi iz hotela, pomislila sam. Kad ono, za prvim stolom sjedi on. Tim Roth. Onaj glumac kojega sam gledala u kultnim filmovima Quentina Tarantina (56) sjedi nekoliko metara od mene.

Prilazim stolu za

kojim sjedi sa suprugom Nikki i kažem: “Dobar dan, oprostite na smetnji. Radim u medijskoj kući 24sata i htjela bih vas zamoliti za intervju”, rekla sam mu i, prije nego što je odgovorio, odmah sam ga “presjekla”. “Novinarka sam na početku karijere i intervju s vama bio bi mi dobra odskočna daska.” Pogledao je suprugu, dobio dozvolu i rekao: “Nema problema, sjednite”. - U metropolu sam došao prije dva dana u pratnji supruge. Već sam dolazio u vašu predivnu zemlju. Točnije, u Zagreb. Ako me pamćenje dobro služi, prvi put sam došao u Hrvatsku krajem 80-ih. Godinu prije nego što je počeo rat. Snimao sam film ‘Rosencrant­z & Guildenste­rn Are Dead’ s Garyjem Oldmanom i Richardom Dreyfussom u glavnim ulogama - rekao nam je Tim pa nastavio s pričom... Iako je navikao na dobre restorane i kvalitetnu hranu, nije krio oduševljen­je kad je riječ o hrvatskim specijalit­etima. Na pitanje kako mu se sviđa naša, domaća kuhinja, Roth se odjednom ustao i odšetao. Prvo sam se zbunila pa mi je njegova supruga objasnila o čemu je riječ. Vratio se nakon nekoliko minuta s osmijehom na licu i letkom u ruci te rekao:

do sobe. Ovaj letak sam sačuvao, ali mi je ostao u drugoj torbi. Morao sam otići po njega jer je to jedan od najboljih restorana u kojima sam jeo. Konoba Dida. Riba je bila izvrsna i definitivn­o se vraćamo. Ako treba, doći ćemo samo zbog tako dobre ribe - našalio se Tim, a njegova supruga Nikka

- Oprostite, išao sam

također nije krila oduševljen­je hrvatskim specijalit­etima. Nakon što je pohvalio domaću hranu, zanimalo nas je što misli o Hrvatima kao ljudima. - Vi ste skroz lud narod. U pozitivnom smislu, naravno. Srdačni ste, ljubazni i jako duhoviti. Sviđa mi se ta toplina kod vaših ljudi koja se ne susreće često - rekao nam je britanski glumac, koji je došao ovdje riješiti problem s vidom.

na vidiku, Tim već ima planove. Na pitanje hoćete li na ljeto posjetiti hrvatske otoke, glumac je odgovorio s osmijehom na licu. - Nećete vjerovati, ali nekoliko minuta prije nego što ste došli, sa suprugom sam pričao o ljetovanju. Obožavamo ljetovanje, more i otoke te planiramo posjetiti vaše gradove na jadranskoj obali. Prijatelji i kolege su nam već dali preporuke - otkrio nam je Roth. Svjetsku slavu stekao je ulogama u Tarantinov­im filmovima “Reservoir Dogs” i “Pakleni šund”, koji je osvojio nagrade Zlatni globus i Oscar za najbolji originalni scenarij. Za jednog od najpoznati­jih redatelja i producenat­a ima samo riječi hvale: “On je super tip”.

- Quentin mi je poslao scenarij za ‘Pse iz rezervoara’. Rekao mi je kako mi je namijenio ulogu Gospodina Narančasto­g, a meni na prvu to baš nije sjelo. Pozvao me da s Harveyem Keitelom odglumim scenu iz filma kao probu, no rekao sam mu samo: ‘Znaš tko sam, pogledaj moje uloge, ako me želiš, tu sam’. Onda smo kod mene popili nekoliko piva i Tarantino mi je rekao da imam ulogu - otkrio je.

Iako ljeto još nije

 ??  ?? Za kraj smo ga pitali za fotografij­u, uz odobrenje ‘šefice’ supruge
Za kraj smo ga pitali za fotografij­u, uz odobrenje ‘šefice’ supruge
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia