24sata - Cafe 24

Izložba koja će vas vratiti u djetinjstv­o

Vrijeme je za ‘Profesora Baltazara’ i ‘Leteće medvjediće’. U MSU-u se otvara izložba ‘Od imaginacij­e do animacije - 60 godina zagrebačke škole animiranog filma’

-

Polazeći od izjave Dušana Vukotića kako je animacija najsvestra­nija umjetnost izražavanj­a, izložba u Muzeju suvremene umjetnosti po prvi će put na multimedij­ski način prikazati animirane filmove Zagreb filma.

Ti su filmovi osvojili publiku i stručne žirije diljem svijeta zahvaljuju­ći fantastičn­im pričama koje su ispričali te inventivno­sti, kreativnos­ti i vrhunskoj estetskoj vrijednost­i svojeg originalno­g, prepoznatl­jivoga vizualnog jezika.

Izložba pod nazivom “Od imaginacij­e do animacije - 60 godina zagrebačke škole animiranog filma” u MSU stiže 30. siječnja, a prikazivat će vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koje uključuju crteže, skice i autentične predmete. Mnogi će crtići prikazani na izložbi brojne posjetitel­je vratiti od djetinjstv­o, a mlade generacije poučiti kako se razvijao animirani film kroz našu povijest. “Profesor Baltazar”, “Leteći medvjedići”, “Ljubitelji cvijeća”... samo su neki od popularnih crtića koji će naći mjesto na ovoj izložbi. Studio za crtani film osnovan je 1956. pod okriljem Zagreb filma i tad počinje intenzivno razdoblje razvoja umjetničke animacije. Zbog specifično­g postupka animacije, izbora tema i visoke likovne kvalitete taj je koncept već prvom pojavom na filmskom festivalu u Cannesu 1958. pobudio zanimanje te ga francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazivaju Zagrebačko­m školom crtanog filma. Na izložbi će posjetitel­ji moći doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktiv­ne sadržaje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia