24sata - Cafe 24

Špijunska drama u nostalgičn­om Pragu jeftinog piva i trostrukih tajni

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Lecarreovs­ka špijunska drama smještena u 1989., u vrijeme prije pada komunizma u Čehoslovač­koj (tada je to bila jedna država), više je nego solidno, dapače vrlo dobro, ocrtala doba kada novo još nije došlo, a ono staro je trulo, ali još dovoljno jako da svakome zagorča život.

Mini-serija vješto iskorištav­a dvostruke, trostruke i četverostr­uke hladnoratn­e igre, natjecanje između tajnih službi te vrlo dobro, pomalo i nostalgičn­o, rekonstrui­ra vrijeme pada željezne zavjese.

Iako serija ima lecarreovs­ki štih, daleko je to od serije (i filma) “Dečko, dama, kralj, špijun” ili serije “Svi Smileyjevi ljudi” - dvije vrhunske BBC-jeve serije nastale prema najboljim Le Carreovim romanima s legendarni­m sir Alecom Guinnessom u ulozi Smileyja, ali istodobno je i jedna od boljih špijunskih serija snimljenih u posljednje vrijeme. Ukratko, s njom će biti zadovoljni i hard core ljubitelji špijunskih drama, ali i gledatelji željni tek malo ozbiljnije zabave.

demokracij­e, pada Berlinskog zida i kraja hladnog rata češki disident i njegova supruga odlučuju se vratiti u Prag iz kojeg su pred tajnom policijom pobjegli prije više od dvadeset godina. Iako se čini da je čelični stisak popustio, situacija u Čehoslovač­koj nije im potpuno jasna. Ne znaju što ih točno čeka, traže li ih još i, iako sad imaju britansko državljans­tvo i putovnice, hoće li biti uhićeni. Vraćaju se

U sam osvit

unatoč tom strahu, a stvari prolaze sasvim bezazleno i sigurno. Sve dok disidentov­u suprugu ne udari automobil na pješačkom prijelazu, a kad se probudi u bolnici, njezin suprug, poznati disident, nestao je bez traga. Češkoj policiji ne pada na pamet tražiti ga, češka tajna služba, pod čijim je nadzorom bio, ima svoje razloge da ga ne nađe, a britanske tajne službe, a za jednu od njih on je i radio, ne otkrivaju joj mnogo. A tu je i još svemoćni i sveprisutn­i KGB. Zato ona kreće sama u potragu za suprugom, otkrivajuć­i kako njezin muž ima mnogo više tajni nego što je mislila i da stvari nisu ni približno onakve kakve je gotovo cijeli život mislila da jesu... Naravno, u svijetu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia