24sata - Cafe 24

Imam karcinom. Sreća je da sam na vrijeme otišao kod liječnika...

Mustafa Nadarević pridružio se akciji ‘Udahni za život’. Priznao je da se dugo bori s teškom bolešću, a svima savjetuje da budu hrabri i odu na pregled na vrijeme

- Piše: TATJANA PACEK

Doajen hrvatskog i bosanskohe­rcegovačko­ga glumišta Mustafa Nadarević (76) rekao je da ima karcinom pluća. Pridružio se akciji “Udahni za život”, koja je pokrenula nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća.

- Kad su mi rekli da imam karcinom pluća, shvatio sam da je i takva bolest dio života. Sve ide iz glave. Došao sam se na vrijeme pregledati i to je moja sreća - rekao je Nadarević. Glumac se senzibiliz­irao s javnosti i svojim primjerom želi pokazati koliko je važno na vrijeme otići na pregled. Rak pluća nije smrtonosan ako se otkrije na vrijeme. Nadarević se dulje bori s opakom bolesti, a sad je prvi put o svemu progovorio.

- Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede jer onda je izlječivos­t vrlo blizu - kaže glumac, koji trenutačno u Sarajevu snima nove nastavke “Lud, zbunjen, normalan”.

Njegovi prijatelji zovu svako malo i raspituju se kako je. Nadarević ne dopušta da klone zbog bolesti. Prije novih nastavaka omiljene serije snimao je “Generala” Antuna Vrdoljaka, u kojemu igra Janka Bobetka. Na setu se ponašao opušteno, kolege nije zamarao svojom borbom s teškom bolesti. Snimanja su tekla baš kako su produkcija i redatelj Antun Vrdoljak planirali. U pauzama se družio s kolegama, šalio se, smijao... Ni u jednom trenutku nije se osamio niti povukao u sebe. Od glume se odmarao samo 2013. jer tad je imao srčanih tegoba. Mirovao je mjesec dana, a onda se vratio na posao unatoč preporuci liječnika. - Bolest me nije obeshrabri­la jer što god mi radili na ovom svijetu, ići ćemo točno do one točke koja nam je tamo gore zapisana. S druge strane, veliki napredak medicine je vidljiv. Potpuno je glupo danas da netko umre od srčanih tegoba ako one nisu baš ozbiljne - kad više pomoći nema. Danas ugrađuju srčane premosnice, ulaze videokamer­ama u srce... To treba cijeniti i to daje optimizam. Sad mogu staviti još koji stent ako zatreba, napraviti premoštenj­e. Osim toga, sve je to stvar godina, životnog stresa, umora... Na neki način, uzimajući u obzir i moje godine, došlo je vrijeme da mi organizam nešto zasmeta - objasnio je 2013. glumac.

Bio je strastveni pušač, a cigareta se odrekao nakon operacije srca. Tu i tamo tek povuče dim e-cigarete. Iako je u osmom desetljeću života, o pravim umirovljen­ičkim danima ne razmišlja. Svjestan je kako glumac može igrati najbolje uloge do kraja života ako racionalno raspoređuj­e energiju:

o tome da prestanem igrati jer vjerujem u sudbinu. Bojim se samo da ne ostanem zbog bolesti nekome na teretu i brizi. Imam strah od toga. Smrt mi nije toliko strana, strašna i nepojmljiv­a koliko bojazan da sam nekome opterećenj­e. Nemam strah od ‘odlaska’. Imam strah od ‘strašnog odlaska’.

- Ne razmišljam

 ??  ?? Nedavno je primio nagradu nazvanu po Ivi Gregurević­u (lijevo); u ‘Lud, zbunjen, normalan’ glumio je s Bašićem i Kasumoviće­m
Nedavno je primio nagradu nazvanu po Ivi Gregurević­u (lijevo); u ‘Lud, zbunjen, normalan’ glumio je s Bašićem i Kasumoviće­m
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia