24sata - Cafe 24

Borba jedne obitelji u surovoj stvarnosti

Možeš imati posao, čak i dva, i nemati dovoljno novca da preživiš, misao je vodilja novog filma Kena Loacha ‘Oprostite, mimoišli smo se’. Za inspiracij­u mu je poslužio dostavljač koji je preminuo

- Piše: ASTRID ČADA

U lipnju je napunio 83 godine, a britanski redatelj Ken Loach (“Ladybird”, “Vjetar koji povija ječam”, “Ja, Daniel Blake”) još nije prestao režirati filmove.

Dobitnik dviju Zlatnih palmi još jedanput je dokazao da odlično barata redateljsk­om palicom jer je njegov najnoviji film, koji je stigao i u naša kina, ”Oprostite, mimoišli smo se”, premijerno predstavlj­en na prošlogodi­šnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je prikazan u službenoj konkurenci­ji. To mu je 25. film.

Radnja ove drame prati

Rickyja (Kris

Hitchen), Abby (Debbie Honeywood) i njihovo dvoje djece te njihov život u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onoga drugog. Ricky je stalno u potrazi za poslom, dok je Abby medicinska sestra koja voli svoj posao. Unatoč tomu što rade naporno, shvaćaju da nikad neće imati nezavisnos­t u smislu posjeda nekretnine. Uskoro se Rickyju ukaže zlatna prilika te se on i Abby oklade. Ona proda svoj auto kako bi Ricky mogao kupiti kombi za dostavu te postati “freelance” dostavljač u vlastitoj tvrtki. - Možeš imati posao, pa čak i dva, i nemati dovoljno novca da preživiš. Danas ti zaposlenje ne jamči dostojan život - ističe Loach zašto je odlučio napraviti ovaj film. Scenarist filma je Paul Laverty, dugogodišn­ji Loachov suradnik i pisac, a inspiracij­u za priču pronašao je u slučaju Dona Lanea, dostavljač­a za tvrtku DPD koji je preminuo u siječnju 2018. nakon što je odlučio raditi tijekom božićne gužve te nije otišao u bolnicu na pregled zbog bolesti.

 ??  ??
 ??  ?? 83-godišnjem redatelju ovo
je 25. film
83-godišnjem redatelju ovo je 25. film
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia