24sata - Cafe 24

Miljenica filmskog platna ostavila je trag u umjetnosti

Bila je velika zvijezda, ali vršnjaci je nisu voljeli, za sve je krivila slavu. Igrala je u više od sto filmova

- Piše: LUCIJA PTIČAR

Jedna od najvećih zvijezda jugoslaven­skog filma Neda Arnerić preminula je 10. siječnja u 67. godini. Pronašli su je mrtvu u njezinu stanu na Vračaru u Beogradu, a iza nje je ostao bogat filmski opus.

Jugoslaven­ska Shirley Temple, kako su joj tepali, s deset godina počela je učiti glumu kod poznatoga beogradsko­ga glumca i redatelja Bate Miladinovi­ća. S 13 je dobila prvu ulogu u filmu “San”, a sa 16 je upisala Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju, koju je samovoljno napustila dvije godine nakon. - Mirne savjesti. I otputovala sam s mamom u Izrael, gdje sam trebala snimiti prvi film u inozemstvu - rekla je svojedobno u intervjuu. Akademiju zbog toga nikad nije završila jer su pravila bila stroga i zabranjiva­la su mladim glumcima da igraju u profesiona­lnim projektima. Do 18. godine Neda je već imala deset snimljenih filmova u kojima je igrala glavne uloge, a počela je dobivati i angažmane iz inozemstva.

prilike kakve se mogu poželjeti. Čak i kad više ne bih snimila nijedan film, mislim da nisam pogriješil­a što sam žrtvovala školu - tvrdila je Neda, poznata po brojnim kultnim filmovima, od američkog “Shafta u Africi”, preko “Sutjeske”, do “Otpisanih”. Iako je do 1968. snimila već

- To su bile

desetak filmova, proslavio ju je film “Višnja na Tašmajdanu” Puriše Đorđevića u kojem je igrala s Miodragom Petrovićem Čkaljom, Velimirom Batom Živojinovi­ćem i Radmilom Savićević. Isti redatelj angažirao ju je i u filmu “Podne”, u kojem je glumila djevojku čija ljubav prema Rusu neće imati sretan završetak. Tih godina ispričala je novinarima i da je, unatoč uspjesima, nesretna jer nema djetinjstv­o poput vršnjakinj­a.

- Ne mogu

otići u neki klub i bezbrižno se isplesati jer me svi prepoznaju. Moji vršnjaci često puta su vrlo okrutni i svašta mi dobacuju i na ulici. Ne žele me u društvu jer misle da sam umišljena. Govore mi neka idem svojim filmašima i neka se s njima družim - rekla je Neda kad je imala 17 godina. Bila je u tri braka, s trećim suprugom Miloradom Meštroviće­m ostala je do njegove smrti 2018. Htjeli su posvojiti dijete, no odustali su zbog prekomplic­irane procedure. Nakon muževe smrti pala je u depresiju.

 ??  ?? Osvojila je tri Zlatne arene za glavnu
žensku ulogu
Osvojila je tri Zlatne arene za glavnu žensku ulogu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia