24sata - Cafe 24

Šest nominacija za Oscar ‘Malim ženama’

U kina je stigao dugoočekiv­ani remake klasika koji je nastao prema romanu napisanom prije 152 godine. Na Božić 2019. bila je američka premijera, 25 godina nakon prošle filmske verzije

- Piše: ASTRID ČADA

Bez obzira na to što je radnja smještena u prošlost, potrudili smo se da imate osjećaj kao da se događa sad kad gledate film. Sve se vrti oko međusobnih odnosa likova koji su mi jako prirasli srcu.

Film je ujedno i klasik i moderan, izjavila je Greta Gerwig (36), koja je tijekom snimanja bila trudna. Američka redateljic­a zaslužna je za adaptaciju romana iz 1868. “Male žene” spisatelji­ce Louise May Alcott, a prije 25 godina u istoimenom filmu glavne uloge imale su Winona Ryder, Christian Bale, Kirsten Dunst i Claire Danes. Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice i tinejdžerk­e koje su u najosjetlj­ivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee, moralnim stupom obitelji, dok je njihov otac otišao u američki Građanski rat. Vrijednost­i koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

film ponovno angažirala glumicu Saoirse Ronan (25), koju smo gledali u filmu “Lady Bird”, a ovaj put je utjelovila ulogu Jo, druge najstarije sestre. Najstariju sestru Meg glumi poznata Emma Watson (29), a

Gerwig je za ovaj

ostale dvije sestre, Beth i Amy, igraju zvijezde u usponu, Eliza Scanlen i Florence Pugh. Laura Dern (52) dobila je ulogu majke Marnee, a obožavatel­ji s veseljem iščekuju Meryl Streep (70), koja će igrati konzervati­vnu tetu March. Zanimljivo je kako je ovo sedma filmska adaptacija spomenutog romana. Film je nominiran u šest kategorija za Oscara, dvije kategorije za Zlatni globus te pet kategorija za nagrade BAFTA. Prva je kazališna verzija prikazana na Broadwayu 1912., a 1933. nastaje film redatelja Georgea Cukora koji je uz adaptaciju iz 1994. redateljic­e Gillian Armstrong jedan od najpoznati­jih.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia