24sata - Cafe 24

ČETVRTI OSCAR

-

‘Amarcord’ mu je donio četvrtoga zlatnoga kipića. Riječ je o komediji iz 1973. s puno

autobiogra­fskih elemenata

– “paparazzo”. Fellini je u scenariju zamislio da se tako preziva fotograf koji slika slavne osobe.

Na novi Oscar čekao je još tri godine i dobio ga za urnebesnu komediju “8½” o redatelju koji pati od nedostatka inspiracij­e za novi film, što je, nakon silnih uspjeha, zapravo bio njegov vlastiti problem koji je pretočio u scenarij.

Četvrti Oscar dobio je 1973. za “Amarcord” - još jednu poetičnu komediju s mnogo autobiogra­fskih elemenata. Do kraja života snimio je još 15-ak filmova, a ukupno je napisao scenarije ili režirao 50-ak filmova. Konačno, 1992. godine, još jedanput je odletio za Ameriku, gdje je primio Oscar za životno djelo. Kad je stupio na pozornicu, cijela dvorana je ustala i gromoglasn­o mu zapljeskal­a.

i osjećajte se ugodno jer jedini koji se mora osjećati neugodno sam ja. Ovog Oscara ne bih dobio da nije bilo svih ljudi koji su sa mnom radili tijekom karijere, ne mogu ih sad sve imenovati, osim jedne osobe, a to je moja supruga Giulietta Masina. I molim te, odmah prestani plakati - naredio joj je Fellini s pozornice, dok je njegova supruga u publici plakala kao kišna godina. Fellini je umro godinu i pol poslije, 31. listopada 1993. Ispratilo ga je mnoštvo od 70.000 ljudi, a ovaj put zbog njega je plakao cijeli svijet.

- Molim vas, sjednite

 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia