24sata - Cafe 24

Detektiv koji pokušava preboljeti sinovu smrt ‘ukrao’ je cijelu seriju

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Već uvodna scena u kojoj kamera, praćena klasičnom glazbom, klizi gradićem snimajući iz ptičje perspektiv­e kuće, dvorišta, parkove... najavljuje klasičan motiv Stephena Kinga – mračnu silu koja se nadvila nad mali grad i pretvara sve te mirne kuće i uredna dvorišta u poprište strave.

Kamera se spušta na krvave mrlje na vratima bijeloga kombija parkiranog pokraj parka... Uvodna scena snimana je kroz tamne filtere u kojoj prevladava­ju smeđa, siva i tamnožuta. I to nas nepogrešiv­o vuče na Stephena Kinga i njegove motive strave koja se krije u predgrađim­a i malim gradovima vječno obavijenim­a u jeseni. Ali serija “The Outsider” razlikuje se ipak u dvije stvari od onoga na što smo navikli u serijama snimljenim prema Kingovim dijelima - ne događa se u mističnome Mainu nego u Georgiji, što se čini trivijalno­m razlikom, ali nije. I druga, i još važnija, serija će se više oslanjati na ono realno, a manje na mistiku, točnije više će ići putem kriminalis­tičke serije, a manje u horor.

Elementi istrage, pravne procedure, gradnje složenih karaktera i pažljivo građenje slijeda događaja te logični obrati dominirat će nad elementima horora, stravične slutnje, ali ipak ih se neće odreći. Čak će ih i pažljivo ugrađivati u tkivo realnosti, a ta linija gdje se stvarnost susreće s onostranim, i ttajnoviti­m,jiti mračnim, č i upravo to plesanje po rubu, Kingova je najjača strana. Njegova djela to čini tako stravičnim - elementi nadrealnog utopljeni u gotovo hiperreali­stičnu sliku svijeta oko nas, a miješanjem toga i pomicanjem granica King pogađa upravo u ono mjesto gdje se razum i podsvjesno susreću, pa nam i stvarnost oko nas izgleda mračno, tajno i neotkriven­o... Ovo mirno dvorište čini nam se mogućim poprištem zločina, a mirni susjed čudovištem. Kao što u seriji mirni učitelj i trener dječjeg bejzbol-tima Terry Maitland (odlični Jason Bateman koji je nekoliko prvih epizoda i režirao) može biti okrutni dječji ubojica. Pažljivo građenje karaktera i zapleta, istrage i procedure serijuij ćće pomalol usporiti,iti nekim gledatelji­ma će to možda zasmetati, ali ako izdrže prvi dio serije u kojoj se radnja pažljivo, i pomalo sporo, gradi, bit će nagrađeni odličnim zapletom, vrhunskim ulogama i vrlo dobrom atmosferom koju je taj postupak izgradio. Iako je teško procijenit­i, moguće je da je ovo jedna od boljih adaptacija Kingovih romana, barem što se serija tiče (naravno da je nemoguće uspoređiva­ti s filmskim remek-djelima poput “Shininga”, “Iskupljenj­a u Shawshanku”, “Misery”...).

scenarist i kreator serije Richard Price dao Kingovu tekstu dodatnu vrijednost. Prije svega u gradnji radnje, gradnji

Možda je, ustvari,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia