24sata - Cafe 24

Slavni redatelj snimio je kako se ovakvi događaji ne bi zaboravili. A njegovu glavnu junaku uništili su život

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Imam potrebu braniti ljude koji su nevino optuženi. A ovaj slučaj je stvarno komplicira­n.

U Americi se svaki dan pozivaju na Drugi amandman Ustava u kojem piše da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Mojem glavnom junaku su napravili upravo to, kaže slavni glumac i redatelj Clint Eastwood (89), koji često u svojim filmovima tematizira problem lažne osude pojedinaca. To je napravio i u najnovijem “Slučaj Richarda Jewella”, koji je stigao u hrvatska kina. Radnja prati život Richarda Jewella nakon teroristič­kog napada na Olimpijski­m igrama 1996. Jewell je herojski spasio tisuće života i prvi novinski izvještaji proglasili su ga junakom. Samo nekoliko dana poslije lokalni je dnevni list objavio tekst pod naslovom: “FBI sumnja da je bombu postavio zaštitar heroj”.

tad počele odvijati nevjerojat­nom brzinom, tako da je CNN pročitao cijeli članak na televiziji, a stručnjaci su navalili proučavati Jewella sa zaključkom da on zaista odgovara psihološko­m profilu terorista koji se traži. Jewell se za to vrijeme povukao u majčinu kuću, koju su mediji opsjedali poput lešinara.

- On je bio samo debeli momak kojeg su vjerojatno­jerojatno

Stvari su se

u djetinjstv­u puno puta omalovažav­ali, pa je živio s majkom, povučenim životom, zbog čega su ga proglasili i čudakom - govori Eastwood.

Paul Walter Hauser igra Jewella, a Sam Rockwell (51) glumi njegova odvjetnika Watsona Bryanta. Kako je rekao, drago mu je da je snimljen film jer ljudi brzo zaborave događaje: - Prije no što sam dobio ulogu, i sam sam se jedva sjećao tog događaja. Odvjetnik Watson kojeg igram je lik veći od života. Zapravo, da sam u filmu točno onakav kakav je on u stvarnosti, publika bi mislila da je to laž, ali on je stvarno bio pravip anarhist - rekao je Rockwell.

6

GOSPODA Američki iseljenik Mickey Pearson je u Londonu izgradio profitabil­no carstvo marihuane. Kad se pročuje vijest da se želi maknuti iz tog posla, pokreće se niz zavjera i urota. 7

MALE ŽENE Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo još kao djevojčice koje su u najosjetll­jivijim godinama ostale živjeti same s mmajkom Marmee, stupom obitelji.

 ??  ?? ‘Slučaj Richarda Jewella’
‘Slučaj Richarda Jewella’
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia