24sata - Cafe 24

Odrasli glumci s nama su zbijali šale i brinuli se za nas male

Prije pola stoljeća premijeru je imao jedan od najboljih hrvatskih dječjih filmova ikad, ‘Družba Pere Kvržice, u kojem je glavnu ulogu igrao Mladen Vasary

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Iskreno, ja uopće nisam trebao biti Pero Kvržica. Redatelj Vladimir Tadej zamišljao je da će glavni lik biti neki plavokosi, plavooki ljepuškast­i dječak, ali ja mislim da sam baš bio dobar, kaže nam danas glumac Mladen Vasary, koji se kao 15-godišnjak prije točno 50 godina proslavio naslovnom ulogom u omiljenom dječjem igranom filmu.

Film je snimljen prema istoimenoj knjizi dječjeg pisca Mate Lovraka o grupi dječaka koji obnavljaju razrušeni mlin. Vasary je, ističe, glavnu ulogu dobio zato što je bio već član Dječjega glumačkog ansambla Hrvatskog radija.

- Presudilo je to što sam znao ponešto o glumi, imao sam dobru dikciju i izbor je na kraju ipak pao na mene - govori Vasary, koji je kasnije diplomirao na zagrebačko­j Akademiji dramske umjetnosti i završio školu J. Lecoqa u Parizu te do danas odigrao na desetke zapaženih kazališnih i filmskih uloga. Cijelo iskustvo sa seta ostalo mu je u sjećanju kao predivno druženje s ostalim malim glumcima, koji su uživali u brizi i pažnji s kojom su se prema njima odnosili i odrasl glumci i svi članovi filmske ekipe.

i Boris, i Kruno, i Tonči Nalis, svi su s nama zbijali šale, brinuli se za nas, bili smo kao velika obitelj. Jedino je Tonči Vrdoljak bio nekako povučen i šutljiv. On je u to vrijeme već počeo režirati filmove i to mu je bila jedna od posljednji­h glumačkih uloga - govori Vasary. Film je u kinima zaigrao davne 1970. godine i uz njega su odrastali milijuni djece u

- Ma svi, i Inge,

bivšoj Jugoslavij­i, a i danas u Hrvatskoj rado ga gledaju i neki novi klinci jer je to svevremens­ka priča o prijateljs­tvu i zajedništv­u. Seljani trebaju staru vodenicu jer novi, parni mlin je u privatnom vlasništvu i moraju ga plaćati. Grupa djece, koju predvodi Pero Kvržica, u tajnosti odlazi u staru vodenicu i tamo provode slobodno vrijeme radeći koristan posao za cijelo selo. No među malim junacima, a to su Pero Kvržica, Medo, Šilo, Milo Djete, Budala, Divljak i dvije djevojčice – Marija i Danica - izbit će sukob, pa slijedi niz uzbudljivi­h događaja. Osim osmero djece, u filmu igra i nekoliko tad već renomirani­h glumaca, a to su redom Inge Appelt, Antun Vrdoljak te pokojni Mato Ergović, Adem Ćejvan, Kruno Valentić, Antun Nalis i Boris Dvornik u većim, kao i Zvonko Lepetić, Zdenka Trach, Ljubo Dijan, Vladimir Leib i Vera Misita u manjim ulogama. Film se snimao u ljetnim mjesecima, a staru vodenicu sagradili su negdje u Podsusedu. Mnogo kadrova snimili su u Zagorju, u okolici Donje Stubice i djeca su se odlično zabavljala jer se snimalo uglavnom na otvorenom, pa je bilo i vremena za igru. Mladen je među djecom bio najstariji, ali je kasnije ostao u kontaktu s nekoliko kolegica i kolega.

- Naravno, najviše sam se tijekom života družio s Marinom Nemet, pa me silno potresla njezina prerana smrt 2010. godine. Ali njezina kći Tena bila je moja studentica i mogu samo reći da je izrasla u predivnu osobu i izvanrednu glumicu, koja nastavlja stopama svoje mame i pokojnog oca Slavka Brankova - priča Vasary. Marina je u filmu glumila djevojčicu Mariju, a njezina kolegica Dubravka Dolovčak igrala je malu Danicu.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia