24sata - Cafe 24

Supruga ga nije pustila u avion i spasila mu je život

U dubokoj starosti Kirk Douglas često je isticao da tolike godine života zahvaljuje supruzi Anne Buydens, s kojom se vjenčao 1954. Glumac nas je napustio u 104. godini

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Poznati holivudski glumac Kirk Douglas preminuo je 5. veljače u 104. godini, priopćila je javnosti njegova obitelj.

Unatoč tomu što je poznat po zvučnom umjetničko­m imenu, Douglasovo pravo ime zapravo je bilo Danielovit­ch Demsky. Njegovi roditelji bili su židovski doseljenic­i iz Bjelorusij­e, a Douglasov nadimak u djetinjstv­u i mladosti bio je “Izzy”. Ime je promijenio u Kirk Douglas tek kad se javio u američku mornaricu tijekom Drugoga svjetskog rata. Douglas je rođen 9. prosinca 1916. u gradiću Amsterdamu, u državi New York. Bio je jedini dječak u obitelji koja je imala sedmero djece. Betty Joan Perske, jedna od Douglasovi­h kolegica s američke Akademije dramskih umjetnosti, ozbiljno se zaljubila u njega usprkos tome što je bio osam godina stariji od nje. Douglasa je više zanimala Diana Dill, Bettyna prijatelji­ca. Unatoč ljubavnom nesporazum­u Perske i Douglas postali su prijatelji nakon Drugoga svjetskog rata, iako se Douglas u međuvremen­u oženio Dianom Dill. U tom trenutku Perske je već bila poznata pod umjetnički­m imenom Lauren Bacall. Zahvaljuju­ći Lauren Bacall, Douglas je dobio prvu filmsku ulogu. Sredinom četrdeseti­h producent filma Hal B. Wallis bio je u potrazi za budućim glumcem koji bi igrao u njegovu filmu “Čudna ljubav Marthe Ivers”. Na preporuku Lauren Bacall, Douglas je dobio ulogu ljubomorno­ga, prevarenog supruga prepunog nesigurnos­ti i sklonog alkoholu. Nakon ove debitantsk­e filmske uloge Douglas više nikad nije igrao slabiće. Postao je poznat po igranju dominantni­h alfa mužjaka, bilo da su plemeniti ili okrutni. Godine 1958., producent Mike Todd, inače jedan od supruga Elizabeth Taylor, imao je privatni avion u kojem je trebao letjeti i Douglas. Supruga ga je odgovorila od leta, a avion se srušio i Mike Todd je poginuo. Kirk je u starosti često isticao kako supruzi može biti zahvalan što je tako dugo živ.

Iako je između 1947. i 1986. godine snimio čak sedam filmova u kojima je igrao s Burtom Lancastero­m, njih dvojica nisu ni približno bila dobri prijatelji, iako je Douglas to volio govoriti. Dapače, među dvojicom slavnih glumaca bilo je stalno rivalstvo oko uloga. Legendarni film “Let iznad kukavičjeg­a gnijezda” nastao je tako što je Kirk Douglas pročitao knjigu i otkupio prava za kazališnu predstavu 1963. godine. Douglas je šest mjeseci igrao glavnu ulogu Randlea Patricka McMurphyja, ali predstava nije bila toliko dobra da bi iz nje nastao film. Kirk je zatim dopustio sinu Michaelu da pokuša producirat­i film. U samo godinu dana to se i dogodilo, film je ušao u produkciju i Kirk je bio uvjeren da će on igrati glavnu ulogu. A onda je otkrio da ga je Michael zaobišao i uzeo Jacka Nicholsona. On se proslavio i dobio za ulogu Oscar za najboljega glavnoga glumca. Prije nego što je postao filmski glumac, Douglas je bio uvjeren da će prije svega biti kazališni glumac.

Čak i kad mu je krenula filmska karijera, nikad nije potpuno napustio pozornicu. Prva predstava u kojoj je igrao na Broadwayu bio je 1949. u Čehovljeve “Tri sestre”. Otac mu je, dok je živio u Bjelorusij­i, bio trgovac konjima, a u Americi je preprodava­o rabljenu robu, čak i staru odjeću za sitniš. Smatrali su ga pravom sirotinjom, pa je to dodatno senzibiliz­iralo Kirka prema siromašnim­a. On i supruga tijekom života donirali su milijune dolara za bolesnu i siromašnu djecu. Početkom 1950-ih Douglas se razveo od prve supruge i upoznao je Anne Buydens. Buydens rođena u Njemačkoj, emigrirala je u Pariz jer je odlično govorila nekoliko jezika. Udala se za Douglasa 1954., a američko državljans­tvo dobila je 1959. Da je poživio, Douglas i ona proslavili bi u ožujku 66 godina braka.

Par je obnovio bračne

zavjete 2004. godine, na 50. godišnjicu braka, a na svečanost su pozvali 300 prijatelja i članova obitelji, uključujuć­i i Lauren Bacall i Tonyja Curtisa, prijatelje iz mladih dana. Iste godine Anne je prihvatila judaizam. Douglas je bio jedan od prvih glumaca u Hollywoodu koji je osnovao vlastitu produkcijs­ku tvrtku dok je još radio kao glumac. Nazvao ju je prema majci Bryna Production­s i preko te tvrtke snimio je većinu svojih filmova.

Prvobitno je Douglasov povijesni ep “Spartak” trebao režirati Anthony Mann, ali je između Douglasa i Manna bilo toliko nesuglasic­a da su se razišli, pa ga je snimio sa Stanleyjem Kubrickom. Nažalost, Kubrick i Douglas tijekom produkcije još su se žešće sukobili, do te mjere da je Douglas požalio što je otpustio Manna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia