24sata - Cafe 24

JEDINI SIGURAN PUT ZA SAULA I EKIPU JE - PREMA DOLJE

- Piše: IVAN BUČA

Kad je Netflix prošle godine najavio film “El Camino”, fanovi “Breaking Bada” su na društvenim mrežama i forumima podivljali od oduševljen­ja jer su jedva čekali vidjeti kako se rasplela sudbina Jesseja Pinkmana i pojavljuje li se igdje Walter White nakon eksplozivn­og finala serije.

“El Camino” je ispao solidan oproštaj od Pinkmana i Whitea, ali ništa više od toga. Podgrijana juha koja dobro sjeda na želudac, ali se brzo zaboravlja.

No fanovi “Breaking Bada” imaju sreću. Kreativni um Vincea Gilligana već im pet godina servira spin-off “Better call Saul”, koji se odvija nekoliko godina prije događaja iz “Breaking Bada” i bavi se genezom jednog od najintriga­tnijih sporednih likova iz te serije, lajavog i lukavog odvjetnika Saula Goodmana. Kad netko radi spin-off uspješne serije, najčešće želi iscrpiti kravu muzaru prodajući publici osjećaj da gledaju originalnu stvar. I u devet od deset slučajeva u tome neće uspjeti.

Ali Vince Gilligan,

mastermind iza “Breaking Bada”, nije takav igrač. “Better call Saul”, koji je kreirao s Peterom Gouldom, od početka je bio originalan, britak, uzbudljiv i mračan svijet za sebe, a opet pametno i dozirano povezan s “Breaking Badom”. Tijekom prve četiri sezone pratili smo uspone i padove Jimmyja McGilla (Bob Odenkirk), talentiran­oga samoukog odvjetnika koji se trudi na pošten način stvoriti ime u odvjetničk­om svijetu i izaći iz sjene daleko uspješnije­g i cjenjenije­ga starijeg brata Chucka (Mihael McKean). Međutim, Jimmy ne može protiv svoje proklete prirode. On je dobroćudan muljator, ali ipak - muljator, i svaki pokušaj da napreduje po pravilima obija mu se o glavu zbog vlastite taštine i loše karme.

Jimmy uspijeva izgraditi emotivnu vezu s kolegicom Kim Wexler (Rhea Seahorn), koja je svojevrsna moralna vertikala serije, iako je i samu progone demoni vlastite ambicije. No zov brzog uspjeha i lake love je za Jimmyja uvijek jači. Koliko je god zabavno gledati njegove akrobacije u polulegaln­om svijetu Albuquerqi­ja, svjesni smo da zapravo gledamo potonuće novog Waltera Whitea. Na sličan način na koji je White postao narkoboss Heisenberg u “Breaking Badu”, tako i Jimmy postaje đavolji odvjetnik Saul Goodman. Kad se Jimmy nakon izbacivanj­a iz komore vrati u odvjetničk­e vode, on uzima taj pseudonim (Saul Goodman je zapravo ime skovano od ulične fraze “It’s all good, man”), ali i napokon dopušta svojoj muljatorsk­oj prirodi da preuzme kontrolu. Više nema potrebe da se pravi da je netko drugi i da se za svoj kruh bori dokazujući se uglađenim odvjetnici­ma iz zvučnih kompanija. Njegova vještina je ulična i na ulici se nalaze njegovi klijenti. Problemati­čni, kvarni, ogrezli u kriminalu - oni su ti kojima Saulove vještine spašavaju živote i među kojima je on - kralj. Paralelno s Jimmyjevom transforma­cijom u Saula, pratimo i životnu priču još jednog lika iz “Breaking Bada”, mrkog Mikea Ehrmantrau­ta (Jonathan Banks). Bivši pokvareni murjak nakon tragične smrti sina policajca bježi u Albuquerqe kako bi počeo novi, iskupljuju­ći život. Mike je vuk samotnjak, živi asketski i po strogim pravilima, i jedino je emotivno vezan za unuku i snahu, ali kad mu se putevi preklope s Jimmyjevim, njegov novi sunovrat postaje neizbježan.

Organizira­n, sistematič­an i neumoljiv, postat će tražen u kriminalni­m krugovima Novog Meksika kao “fixer”, pouzdani čovjek koji šutke i bez tragova rješava probleme svake vrste. Mike će se tako vezati za beskrupulo­znog i karizmatič­nog narkobossa Gustava Fringa (Giancarlo Esposito), a u ratovima klanova Fring će ga iskoristit­i kao svoje tajno oružje.

Prve epizode pete sezone nam tako donose Saula i Mikea duboko uronjene u kriminalne aktivnosti svoje okoline. Ni jednom ni drugom se ta situacija ne sviđa, ali karte su im se posložile tako da nemaju izbora. Koliko god se pokušavali iskopati iz blata u koje su upali, tonu samo sve dublje. Gilligan je, naravno, svu tu gorčinu “začinio” s puno crnog humora, živopisnih sporednih likova koji sa svakom sezonom dobivaju sve više prostora (poput Nacha Varge), napetih situacija i s ponešto iskupljenj­a u liku i djelu donekle moralne Kim Wexler. No iz svega viđenog u prve tri epizode naslućuje se i njezino potonuće. U svjetovima Vincea Gilligana, jednostavn­o, jedini siguran put je - prema dolje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia