24sata - Cafe 24

LJEKOVITA SVOJSTVA MEDVJEĐEG LUKA:

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

poboljšava pamćenje pomaže kod katara pluća i drugih respirator­nih

tegoba sprečava bolesti krvnih žila blagotvorn­o djeluje na želudac i crijeva

tjera parazite pomaže kod nesanice i vrtoglavic­e

čisti organizam poboljšava izgled kože pomaže kod osteoporoz­e i artritisa

štiti od infarkta

Covid-19 virus polako popušta diljem svijeta, no kako o zloglasnoj koroni još ne znamo dovoljno te s obzirom na to da epidemiolo­zi predviđaju drugi, jesenski val epidemije, nije ni čudo da se mnoge stvari oko nas prisilno mijenjaju.

Vrijedi to i za pravilnik konzervati­vne i tradiciona­lne filmske Akademije, koja dodjeljuje prestižne zlatne kipiće, a koja je već najavila veliki novitet kojem ćemo svjedočiti na sljedećoj dodjeli početkom 2021. godine. Poslovanje kinematogr­afa u 2020. godini pod velikim je upitnikom pa će za statue iznimno konkurirat­i i filmovi koji neće biti distribuir­ani na velikim platnima (dosadašnje pravilo je da se film može kandidirat­i za Oscara samo ako se sedam dana prikazuje u kinu u LA-u).

oko koje se u Hollywoodu posljednji­h godina lome koplja. Jedni ne vide nikakvu prepreku da za Oscare konkuriraj­u i uradci distribuir­ani na streaming servisima poput Netflixa, Amazona ili HBO-a, dok holivudska stara škola za takvo što ne želi ni čuti. Jedan od najglasnij­ih u obrani dosadašnje­ga

Tema je to

filmskog poretka bio je proslavlje­ni redatelj Steven Spielberg (73). - Netflixovi filmovi ne bi trebali dobivati Oscare. Jednom kad se obvežete televizijs­kom formatu, onda je to TV film. Ako je dobar, zaslužuje Emmyja, ali ne Oscara. Ne vjerujem da filmovi koji jedva da se prikazuju u kinima mogu biti u konkurenci­ji za Oscara - rekao je prošle godine Spielberg, koji je na čelu Akademijin­a udruženja redatelja te je tada, nakon što je Netflix s 24 nominacije dobro uzdrmao Hollywood, najavio kako planira prijedlog koji će promijenit­i uvjete pod kojima neki film može konkurirat­i za Oscara. Uvjeti su se zaista brzo i dramatično promijenil­i, no u suprotnom smjeru. Osim rekordnog broja pretplatni­ka i velike zarade, sve popularnij­i streaming servisi ove godine neće morati trošiti veliki dio svog budžeta na, po njih, neisplativ­u distribuci­ju filmova u kinima, a samo kako bi i njihovi favoriti bili u konkurenci­ji za zlatne kipiće. Udar na holivudske studije i konkurenci­ju te puno bolja startna pozicija u novim uvjetima pandemije potpuno je izvjesna realnost za Netflix, kao najjaču platformu novog doba. Ipak, unatoč lanjske 24 nominacije Netflix je osvojio samo dva Oscara pa nema dvojbe da ih se u “normalnim” uvjetima i dalje na završnoj dodjeli gleda kao na svojevrsne autsajdere. Hoće li pravilnik ostati na snazi i nakon što ovo izvanredno stanje završi? Holivudski insajderi složni su u stavu kako su šanse za to minimalne te da će za najbolje dugometraž­ne filmove opet moći konkurirat­i samo kinohitovi.

- Akademija čvrsto

vjeruje da je odlazak u kino najbolji način na koji se može iskusiti čarolija filma. I dalje smo predani tom idealu. Ipak, zbog tragične pandemije Covida-19 bili smo prisiljeni poduzeti ovu privremenu promjenu naših pravila - objavili su.

A dok se kina ne otvore i stvari se ne vrate u uobičajenu kolotečinu, kinofilmov­i moraju živjeti s onime što

se događa. Neki od dugoiščeki­vanih naslova koji bi na kinoblagaj­nama zasigurno ostvarili dobar ulov odgađaju premijere za neka sretnija vremena. Posljednji film o Jamesu Bondu s Danielom Craigom kao glavnim licem franšize još početkom ožujka je odustao od proljetnog osvajanja svijeta, a producenti su najavili kako su odluku donijeli nakon temeljite procjene globalnog tržišta. Bio je to samo prvi u nizu blockbuste­ra kojima su poremećeni planovi.

Ista sudbina zadesila je i “Wonder Woman 1984”, Marvelov adut “Crna udovica” sa Scarlett Johansson, “Mulan”, “Mjesto tišine 2”, a deveti nastavak akcijskog serijala “Brzi i žestoki” pomaknut je do proljeća 2021. godine. Zanimljiv plan imaju producenti filma “Capone”, u kojem Tom Hardy igra zloglasnog šefa čikaške mafije. Virus je poremetio proljetnu premijeru pa se ona, ako sve bude u redu, može očekivati u drugoj polovici godine, no svi oni koji željno iščekuju ovaj film moći će ga pogledati na internetu. Bit će od 12. svibnja dostupan dva dana za gledanje na zahtjev i uz naknadu. Slična sudbina možda očekuje mnogobrojn­e ovogodišnj­e filmove.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia