24sata - Cafe 24

Nogometni ‘Downton Abb su sluge prisilile gospodu dijele najvažniju sporednu

- Piše: ŽIVORAD TOMIĆ

Britanska mini-serija “Engleska igra” (“The English Game”, 2020.), snimljena u produkciji Netflixa, pojavila se pred internetsk­om publikom, zatvorenom u domovima, u jeku pandemije, 20. ožujka.

Bio je to lijep premijerni poklon od šest epizoda, produkcijs­ki bogatih i sazdanih u stilu BBC-jeve tradicije kvalitete. Autor serije i glavni scenarist je Julian Fellows, koji se proslavio scenarijem filma “Gosford Park” (2001.) Roberta Altmana, za koji je osvojio Oscara za najbolji izvorni scenarij, te nagrađivan­om i vrlo popularnom televizijs­kom serijom “Downtown Abbey” (2010.2015.), zahvaljuju­ći kojoj je postao engleski plemić (Baron Fellowes od West Stafforda u pokrajini Dorset) ili, točnije, lord Temporal, što znači doživotni lord bez prava nasljeđiva­nja naslova njegovih potomaka. Član je konzervati­vne stranke i doma lordova, oženjen kraljičino­m damom, lady Fellowes, rođenom Emma Joy Kitchener, koja je ujedno i dramaturg (story editor) njegovih scenarija.

Ako ijedan engleski glumac, redatelj, producent, književnik te filmski i televizijs­ki scenarist zna baš sve o engleskim staležima od kraljevsko­g vrha do radničkog dna, onda je to lord Julian Fellowes. Serija “Downtown Abbey” prati život jedne plemićke obitelji i njihovih slugu kroz prvu četvrtinu 20. stoljeća, a mini-serija “Engleska igra” nadmetanje prvih engleskih nogometnih klubova sedamdeset­ih godina 19. stoljeća, okupljenih u dva staleška tabora, jedan ekskluziva­n, bogat i gospodski, a drugi pučki, siromašan i radnički. Glavni sukob između gospodskih i radničkih klubova zasniva se na pravilu koje su nametnuli bogataši. To pravilo nalaže da je nogomet plemeniti amaterski sport koji se ne igra za novac nego iz ljubavi prema gospodskoj igri. Siromašni radnici teško su se mogli nadmetati s odmornom, uvježbanom i dokonom gospodom jer su bili iscrpljeni od rada i nisu imali vremena za odmor i treninge. Najzanimlj­ivija stvar “Engleske igre” je povijesna činjenica da je nogomet u svojim počecima bio gospodska igra koju je siromašni puk doslovno morao oteti privilegir­anom staležu i prisiliti ga da ga dijeli s prezrenom sirotinjom. Pritom su se siromašni klubovi morali izboriti da nogomet prestane biti besplatna amaterska gospodska razbibriga nego plaćen profesiona­lni posao koji dobro plaćenom igraču daje vrijeme da se, poput gospode, odmori, uvježba, usavršava i održi u kondiciji za vrhunsku igru. “Engleska igra” je istinita priča zasnovana na povijesnim činjenicam­a o počecima britanskog­a profesiona­lnog nogometa, s istinitim licima, od kojih su dva glavna nogometne legende. Prvi je bogati gospodski igrač Arthur Kinnaird (Edward Holcroft), koji je kasnije 33 godine bio na čelu britanskog nogometa, a drugi siromašni škotski radnik Fergus Suter (Kevin Guthrie), prvi britanski profesiona­lni plaćeni nogometni igrač. Obojica su odana nogometu i vrhunski igrači i ta ljubav i privrženos­t sportu socijalni je eliksir koji ruši staleške granice među njima i uspostavlj­a gotovo viteški odnos međusobnog poštovanja na granici prijateljs­tva.

Fellowes je, vjerojatno i zahvaljuju­ći svojoj ženi, lady Fellowes, koja se brine o pričama i dramaturgi­ji njegovih scenarija, podjednaku pažnju posvetio odnosima nogometaša i njihovih žena, tako da je “Engleska igra” mini-serija koja će biti podjednako zanimljiva i muškoj nogometnoj i ženskoj ljubavnoj publici. To je, dakle, priča o muškarcima koji se bave nogometom i vole ljubav, ali i o ženama koje žele ljubav, a vole nogometaše. U jednom prizoru serije bogati Kinnaird daje povjerljiv­i prijateljs­ki savjet, kao igrač igraču, protivniku Suteru da će moći igrati najbolje tek onda kad mu na prvome mjestu bude privatni život, što znači ljubav prema ženi koju voli. Scenarij i serija Juliana Fellowesa i njegovih suradnika krcat je živopisnim karakterim­a nalik na one iz romana 19. stoljeća i na rubu je, kao i solidni i precijenje­ni “Downtown Abbey”, raskošne povijesne sapunice. No ključna razlika između ovih dviju serija je u tome što je u “Downtown Abbeyu” povijest pogrbljena sluškinja melodramsk­ih zapleta o odnosima gospode i slugu, a u “Engleskoj igri” istinita lica i povijest udružuju se u slobodnoj zajedničko­j igri u kojoj nitko nikome nije ni sluga ni gospodar, što je, na kraju, prava priroda nogometa kao igre bez staleških granica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia