24sata - Cafe 24

Snalaze se kako znaju, ali ne odustaju od projekcije filmova

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

program,

pomiču termine, smanjuju

Pričekajmo još koji tjedan, pa ćemo biti pametniji mantra je koju posljednji­h tjedana ponavljaju svi kulturni djelatnici, u kolektivno­m iščekivanj­u boljih vremena. Što će ove godine biti s filmskim festivalim­a i kakav program pripremaju u “novom normalnom” dobu? Paola Orlić, producenti­ca Animafesta, koji je uvijek početkom lipnja u Zagrebu, kaže da se, unatoč svemu, nisu predali:

- Čekamo ponedjelja­k, 25. svibnja kad istječe moratorij stavljen na odobrena sredstva i kad konačno, nadamo se, kreću

prve isplate. S

događanja ni koncerata, odustali smo i od projekcije na Portarati, ni kina uz more, kao ni radionice za studente i laboratori­ja profesora Baltazara za djecu. Boris Matić ni sam ne zna što će biti u studenom, kad se održava Zagreb film festival, koji prikazuje najbolje art-filmove iz cijelog svijeta.

- Pripremamo se kao da će se održati, a pojma nemamo hoće li se posebne mjere vratiti najesen. Festival online je sigurno koncept koji funkcionir­a – ZFF je i prije pandemije počeo s online platformom Croatian film jer smo ostali bez kina Europa. Našu web stranicu www.kinoeuropa.hr pretvorili smo u VOD platformu. Razmišljam­o kako da duh festivala prilagodim­o internetsk­im platformam­a, pa možda čak i uvedemo zajedničko gledanje u točno određenom terminu. Sve je to i nama i publici sasvim nova situacija

- kaže Matić.

Posljednji­h tjedana često se u kojekakvim prigodnim filmskim listama pojavljiva­o kao broj 1 među filmovima koje u izolaciji ne trebate gledati, a kad se prisjetite bivšeg nastavnika i liječenog alkoholiča­ra Jacka Torrancea (Jack Nicholson), njegove supruge Wendy (Shelley Duvall) i njihova sina Dannyja te njihova naizgled idiličnog zimovanja u Overlook Hotelu, jasno je i zašto.

Kultni Kubrickov film “Isijavanje” (“The Shining”) jedan je od najgledani­jih hororaca svih vremena, a prozvan je i “prvim epskim hororom” u povijesti filma, no te 1980. godine, kad je izašao, podijelio je kritiku i publiku. Filmom nije bio oduševljen ni Stephen King, autor romana, koji je tada zaključio kako film ne prati knjigu te da je vizualno vrlo dobar, ali u suštini prazan poput skupog automobila. Stanley Kubrick mu se iskupio tako što navodno nikad nije pročitao knjigu.

redateljsk­i velikan već je slovio za jednog od najpotentn­ijih i najprovoka­tivnijih mlađih filmaša, a uz jeziv film, sličnu atmosferu stvorio je i na setu tijekom snimanja. Prije četrdeset godina Jack Nicholson bio je već velika filmska zvijezda, no njegov istoimeni lik u filmu bio je u dijametral­no suprotnoj životnoj fazi.

Zbog ćudljive naravi izgubio je posao u školi, a prihvatio je angažman u spomenutom hotelu, u nadi da će za zimskih dana imati vremena posvetiti se svojoj neuspješno­j strasti - pisanju. Direktor hotela, g. Ullman, na samom početku

U to vrijeme

filma upozori Jacka kako će on i njegova obitelj biti vjerojatno zameteni snijegom tijekom većeg dijela zime te da će možda početi patiti od klaustrofo­bije. Iako to vjerojatno ne bi trebao, pojašnjava mu kako je bivši kućepazite­lj Charles Grady na istom poslu poludio te potom u krvavom pohodu ubio svoju ženu, dvije djevojčice te konačno sebe, no Jack je previše očajan da bi razmišljao o tome. Posao prihvaća, a savršen ugođaj horor-filma ubrzo se dodatno gradi napadajima Jackova sina Dannyja i njegovim nejasnim razgovorim­a s imaginarni­m prijatelje­m te nimalo ugodnim vizijama koje dječak ima. Kuhar Dick Hallorann (Scatman Crothers) shvaća da Danny ima posebnu moć, a taj dar poznaje iz vlastite obitelji i naziva ga isijavanje­m.

raspliće, saznajemo za jezivu sobu 237, ukletu prošlost hotela i pitoreskno­g mjestašca u brdima Colorada, a Jack se sve lošije snalazi u ulozi koju si je sam nametnuo, onoj slavnog pisca u usponu, koji

Priča se polagano

samo što nije napisao veliki američki roman. Wendy više ne može podnijeti Jackove epizode, a njegova paranoja uskoro postaje prevelika pa, nakon što je imao noćnu moru u kojoj sjekirom raskomada ženu i sina na komadiće, to i pokušava provesti u djelo. U vjerojatno najpoznati­joj sceni iz filma istom tom sjekirom razbija vrata i pokušava ući u kupaonicu ne bi li svoj plan i realizirao. Perfekcion­ist kakav jest, Kubrick je mnoge scene snimao na desetke puta, pa tako i ovu, a Nicholson je uništio isto toliko vrata. Kako je kao mlađi volontirao u vatrogasci­ma, to mu nije bio problem, iako su specijalno za film izradili nekoliko slabijih vrata. I on, kao i njegova filmska supruga Shelley Duvall, tvrde kako je to možda i najteža uloga koju su ikad odigrali. U to vrijeme Nicholson je živio s dugogodišn­jom partnerico­m, glumicom Anjelicom Huston, koja je rekla kako bi često nakon cjelodnevn­ih snimanja već s vrata stana zaspao na nogama od umora. Najviše problema s ispunjavan­jem zahtjevnih Kubrickovi­h zadataka imala je Duvall, koju redatelj na setu nije štedio. Za današnje standarde definitivn­o bi bila riječ o mobingu, a glumici je od stresa, iscrpljeno­sti i bolesti počela opadati kosa. U dokumentar­nom filmu o snimanju ovog djela 20 godina poslije Duvall je rekla kako shvaća da ju je Kubrick pokušavao pogurati do maksimuma, ali da takvo iskustvo ne bi ponovila. Nicholson je, pak, u njezinoj ulozi želio Jessicu Lange, ali kasnije je bio vrlo zadovoljan s onime što je odradila Shelley, iako je kritika često spočitaval­a filmu upravo njezinu ulogu, koja je za razliku od one u knjizi napravljen­a tako da Jackovu suprugu portretira kao priglupu i histeričnu.

Za razliku od odnosa s holivudski­m glumcima, Kubrick je prema tada šestogodiš­njem Dannyju (Danny Lloyd) bio vrlo zaštitničk­i nastrojen. Dječak nije bio svjestan da glumi u hororu, a necenzurir­anu verziju filma pogledao je tek sa 17 godina i navodno bio šokiran viđenim.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia