24sata - Cafe 24

Za glazbena prava stiglo im više love nego lani

Otkazivanj­e glazbenih događanja odrazit će se na rezultate

-

Čak 283.810 glazbenih djela se u 2019. godine emitiralo više od 16,7 milijuna puta.

Za to je autorske naknade primilo 125.908 domaćih i stranih autora i nositelja prava. Najuspješn­iji domaći autori u 2019. su Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefend­ić, Miro Buljan, Miroslav Drljača Rus, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni. Svaki od njih, neslužbeno doznajemo, dobio je između 300.000 i 700.000 kuna, a najbolji od najboljih navodno su Tonči Huljić (58) i Husein Hasanefend­ić Hus (66). Domaća pjesma koja je njezinim autorima u 2019. godinu donijela najveću zaradu, po službenim podacima HDS ZAMP-a, je “Voli me” u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi “Rekao si” autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a “Ovaj grad” Mije Dimšić, autorskog trojca Dimšić, Bačić i Dimter, na trećem je mjestu najemitira­nijih i najkorište­nijih. Glazbenim autorima i nositeljim­a autorskih glazbenih prava za 2019. godinu isplaćeno je ukupno 110,6 milijuna kuna autorskih naknada, odnosno honorari su u odnosu na 2018. porasli za 2,51 posto što zahvaljuju bogatoj ponudi glazbenih i turistički­h događanja. Njih, nažalost, ove godine ne možemo očekivati pa sve strukovne organizaci­je, kao i autori za sljedeću godinu, očekuju znatni pad.

- Mislim da će za barem deset posto naknade biti manje. Naglašavam, barem. Koliko će padati BDP, toliko će i ZAMP, a mi autori biti ćemo još ispod toga. Želim biti optimist, nadam se da sam u krivu, ali činjenica je da nema koncerata, nema evenata, priredbi… nema ničega - kaže Miro Buljan. Iako su i autori redom bili u karanteni i mogli su stvarati, pandemija korona virusa je i na njima ostavila traga.

- Korona nikome nije donijela dobro. Na takvom dobru nikad ne bih gradio karijeru. Autorima je dobro kad je svima dobro, u ovakvim uvjetima ne može se raditi - rekao je Miroslav Drljača Rus. (T. Pacek)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia