24sata - Cafe 24

MAESTRO KOJI JE OSTAVIO GLAZBENI TRAG ZA SVA VREMENA...

-

umro je u rodnom Rimu

filmsku glazbu. Bila je to suradnja s njegovim prijatelje­m iz prvog razreda osnovne škole, a kasnije slavnog redatelja tzv. špageti vesterna, Sergiom Leoneom. Ennio Morricone rođen je 10. studenog 1928. godine u Rimu. Njegov otac Mario bio je trubač, a truba je bila prvi instrument koji je maleni Ennio uzeo u ruke. Glazbu je počeo pisati u dobi od šest godina.

godina, Morricone je upoznao Sergia Leonea u osnovnoj školi. Ali životni putevi su im se kasnije razdvojili. Ennio je krenuo na konzervato­rij Santa Cecilia, a Leone se posvetio režiranju. Nakon studija Maestro je počeo skladati glazbu za radiodrame i

svirao u orkestru

Kad je imao osam

koji se specijaliz­irao za filmsku glazbu. - Većina tih skladbi bila je jako loša i bio sam siguran da mogu puno bolje. Nakon Drugoga svjetskog rata u Italiji je silno ojačala filmska produkcija, a novi filmovi nisu imali baš kvalitetnu glazbu, pa sam počeo skladati - prisjetio se Morricone svojih početaka.

Za prvi film Luciana Salcea skladao je glazbu 1961. godine, pa su i drugi redatelji odmah prepoznali njegovu genijalnos­t. Dobio je još desetak angažmana, a onda je dobio poziv od starog znanca. Sergio Leone režirao je vestern “Za šaku dolara”.

Bila je to dobitna kombinacij­a. Sergio Leone postao je slavni filmski redatelj, a njegovi filmovi nisu se mogli

zamisliti bez Morriconeo­ve glazbe. Godinu dana kasnije surađivali su na “Za dolar više”, a onda i “Dobar, loš, zao” 1966. godine, a u sva tri filma glavnu ulogu igrao je Clint Eastwood.

se Leone kao redatelj, a ja kao skladatelj usavršaval­i i, prema mome mišljenju, postigli sve što smo mogli filmom ‘Bilo jednom u Americi’ rekao je Morricone.

Obožavao je neobične zvukove i instrument­e poput drombulja, zvižduka, glasova, crkvenih zvona, zavijanje kojota, cvrkut ptica, pucnjeve, ženske vokale...

- Postupno smo

Bliska suradnica bila mu je i Zagrepčank­a Suzana Perić koja živi u New Yorku i montira glazbu za mnoge filmske hitove. Tijekom dugogodišn­je suradnje postala je kućna prijatelji­ca s cijelom njegovom obitelji.

- Morricone je imao matematičk­i mozak poput Bacha. Zahvalna sam mu jer sam od njega najviše naučila o filmskoj glazbi - rekla je jednom. Prošlotjed­na ozljeda i lom butne kosti bio je za nezaboravn­og Maestra fatalan. Iza njega je ostala neutješna supruga Maria i četvero djece, ali i njegova glazba kojom si je osigurao put u vječnost. Morricone je osam puta bio nominiran za Oscara, a osvojio ga je 2016. za glazbu u Tarantinov­u filmu “Mrska osmorka”. Prije 13 godina dobio je i Oscara za životno

djelo.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia