24sata - Cafe 24

PRIJATELJI

-

Više od 50 godina prijatelje­vao je s Terezom Kesovijom jer je ona na Splitskom

festivalu prvi put nastupila 1962.

Od tada se nije promijenio. Bio je toliko jednostava­n - pa on otkako je nabavio prvi mobitel, imao je isti broj. Broj se mogao naći i u imeniku. Rijetko su ga zvali iz respekta prema njemu, a i mislili su da ima neki tajni broj, nasmijala se Vesna. Oliver je rođen u Splitu 1947. godine i bio je peto dijete Mate i Kate Dragojević. Ime je dobio po Oliveru Twistu jer je mama uvijek govorila da su prava poslijerat­na sirotinja. Tri sestre umrle su prije Oliverova rođenja - Glorija i Marija odmah nakon rođenja u Veloj Luci na Korčuli, a Tatjana u partizansk­om zbjegu u El Shattu od salmonele.

Oliver je proveo s roditeljim­a i starijim bratom Aljošom u Veloj Luci. Tek kad je otac dobio posao u splitskoj Lučkoj kapetaniji, obitelj se preselila u Split. Ljeta su, pak, provodili u Veloj Luci, gdje je Oliver i prvi put nastupio. Lokalni bend trebao je drugog saksofonis­ta, pa se Oliver tog ljeta 1960. kao 13-godišnji dječak, zatvorio nekoliko dana u sobu i vježbao. Nastupio je sjedeći na stolici, nogu pokrivenih stolnjakom jer nije imao duge hlače. Šest godina poslije nastupit će na Splitskom festivalu s pjesmom “Picaferaj”, koja tada nije ni ušla u finale, a danas je evergreen, kao i još deseci drugih pjesama koje su nastale iz pera Zdenka Runjića i u Oliverovoj izvedbi.

Samo dio Oliverova opusa od barem petstotinj­ak pjesama na oko pedeset

Prve godine života

1 godina i bio sam premlad, a tekst je bio prejak – kaže nam Petar. Uz Olivera je bio jako vezan. Najmanje su pričali o glazbi.

- Zajedno smo i živjeli do moje treće godine. Bija mi je ka drugi otac rekao je Petar Dragojević.

Nina Badrić u Vela Luci nastupa prvi put nakon pet mjeseci, i to baš Oliveru u čast.

- Jako sam počašćena

i radosna što ću biti tamo. Ipak je to Oliverov dom, tamo je sve njegovo, obitelj, prijatelji, ulice... Tamo su ljudi koji su bili najveći dio njegovog života. Sretna sam što su me Velolučani pozvali da ove godine nastupim uz Petra Dragojević­a, Petra Grašu i Antu Gelu. Sigurna sam da ćemo napraviti prekrasnu noć našem Oliveru u spomen kojeg smo svi obožavali - rekla nam je Nina.

 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia