24sata - Cafe 24

Skinule se na početku karijere i nisu požalile

-

Jagoda Kaloper nije se bojala golotinje, Mira Furlan od ‘Kiklopa’ je seks

eGlumačka profesija iziskuje od profesiona­laca na setu ili kazališnim daskama ponekad i da se ogole do kraja. Golo tijelo u kontekstu umjetnosti koja se stvara za mnoge je glumce i glumice s pravom nešto sasvim normalno, čemu ne pridaju poseban značaj. Za potrebe uloge spremni su skinuti se pred svima. Velik broj poznatih holivudski­h zvijezdi prošao je taj put, a isto vrijedi i za glumice našeg podneblja. Jagoda Kaloper razodjenul­a se kao 24-godišnjaki­nja u filmu “W.R. - Misterije organizma” kultnoga srpskog redatelja Dušana Makavejeva iz 1971., koji istražuje odnos komunistič­ke politike i seksualnos­ti. Istu stvar učinila je i hrvatska glumica Mira Furlan u “Kiklop”u Antuna Vrdoljaka, a tad je imala 27 godina. u ulozi Enke snimila je nekoliko strastveni­h scena s Franom Lasićem i otad je zauvijek u očima ljubitelja sedme umjetnosti ostala upamćena kao filmska zavodnica.

Postala je seks-simbol

nakon filmova “Ljepota poroka”, “Horvatov izbor” i “Otac na službenom putu” u kojem je u klinču s Mikijem Manojlović­em. Ena Begović pojavila se u mokroj prozirnoj majici u moru u dobro poznatoj sceni filma “Pad Italije”. Redatelj Lordan Zafranović mladu Enu instantno je katapultir­ao među glumačke zvijezde tadašnje države. Neda Arnerić imala je 27 godina kad je igrala u filmu

“Ko to tamo peva” legendarnu scenu sa Slavkom Štimcem, a nešto kasnije, u filmu “Haloa, praznik kurvi” iz 1988., s Rankom Zidarićem je odglumila jednu od najeksplic­itnijih scena seksa u tadašnjoj jugoslaven­skoj kinematogr­afiji.

Lucija Šerbedžija išla je stopama holivudski­h zvijezda i 1997. godine skinula se za prvi broj hrvatskog Playboya, što je u Hrvatskoj izazvalo veliki skandal i natjeralo je glumicu da zbog svega požali. Domaća malograđan­ština isplivala je na površinu u još nekoliko navrata, a nešto modernija uloga koja je podrazumij­evala skidanje veže se uz Zrinku Cvitešić, koja se razgolitil­a 2003. u filmu “Konjanik”, godinu dana nakon što je diplomiral­a na Akademiji i počela karijeru.

Jedno od posljednji­h glumačkih skidanja koje je podignulo nepotrebno puno prašine je i uloga diplomiran­e liječnice i glumice Made Peršić u predstavi Ivice Buljana “Elementarn­e čestice”, izvedenoj na Dubrovački­m ljetnim igrama, a režiranoj prema poznatom romanu francuskog pjesnika, esejista i romanopisa­ca Michela Houellebec­qa.

sam razmišljal­a o tome koliko je pametno skinuti se u debiju i hoće li me to obilježiti kao glumicu koja se skida gola i hoće li zbog toga redatelji u budućnosti to uvijek tražiti od mene. Shvatila sam da ne želim kalkulirat­i i da samo želim raditi ono što mislim da je dobro za predstavu rekla nam je svojedobno Peršić. U Hollywoodu se oko golog ženskog tijela na filmu nikad nije stvarala prevelika drama, a značajan izuzetak je tek uloga Brooke Shields u dobro poznatom filmu “Plava laguna”, u kojem je glumica još bila maloljetna.

14 godina, a producenti su završili na sudu. Ipak, uspjeli su se “izvući”, dokazavši da je sve škakljive scene odradila starija dublerica, a one u kojima je Shields razodjenut­a iznimno se pazilo da ni u jednom trenutku ne otkriju previše. Barem za standarde suda. Jedna od najpoznati­jih svjetskih glumica Helen Mirren 1979. glumila je u filmu “Caligula”, rimskom epu koji su na kraju zabranili zbog kontroverz­nog scenarija. Većina koj je pogledali film rekla je da je riječ o čistom pornografs­kom sadržaju.

- Neko vrijeme Imala je tek

 ??  ?? ZRINKA CVITEŠIĆ U filmu ‘Konjanik’ razgolitil­a se 2003., godinu dana nakon što je diplomiral­a na Akademiji
JAGODA KALOPER Nije joj bio problem skidati se pred kamerama (scena iz filma ‘W.R.: Misterije organizma’ Dušana Makavejeva s Ivicom Vidovićem i Milenom Dravić)
ZRINKA CVITEŠIĆ U filmu ‘Konjanik’ razgolitil­a se 2003., godinu dana nakon što je diplomiral­a na Akademiji JAGODA KALOPER Nije joj bio problem skidati se pred kamerama (scena iz filma ‘W.R.: Misterije organizma’ Dušana Makavejeva s Ivicom Vidovićem i Milenom Dravić)
 ??  ??
 ??  ?? MADU PERŠIĆ
MADU PERŠIĆ
 ??  ?? MIRA FURLAN
Jedno od prvih seks-scena u ‘Kiklopu’ 1982., nakon togas
MIRA FURLAN Jedno od prvih seks-scena u ‘Kiklopu’ 1982., nakon togas
 ??  ?? ENU BEGOVIĆ u golišavom je izdanju prikazao Lordan Zafranović, a na Dubrovački­m ljetnim igrama u predstavi ‘Elementarn­e čestice’ Ivica Buljan
ENU BEGOVIĆ u golišavom je izdanju prikazao Lordan Zafranović, a na Dubrovački­m ljetnim igrama u predstavi ‘Elementarn­e čestice’ Ivica Buljan
 ??  ?? HELEN MIRREN Skinula se 1979. u erotskom filmu ‘Caligula’, imala je tada 34 godine
S 14 je snimala golišave scene u ‘Plavoj laguni’ i podignula prašinu u Hollywoodu
HELEN MIRREN Skinula se 1979. u erotskom filmu ‘Caligula’, imala je tada 34 godine S 14 je snimala golišave scene u ‘Plavoj laguni’ i podignula prašinu u Hollywoodu
 ??  ?? BROOKE SHIELDS
BROOKE SHIELDS
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia