24sata - Cafe 24

DJEČJE KAZALIŠTE BEZ DJECE NE POSTOJI...

- Pišu: P. BOBANOVIĆ, T. JOKIĆ

Razmišljam­o o novim mogućnosti­ma prisutnost­i kazališta u školama jer smijemo li djeci i u vrijeme krize uskratiti mogućnost zabave, govore nam iz GK Žar ptica

Nove preporuke upućene vrtićima i školama prije početka školske godine, vezane uz sprečavanj­e i suzbijanje COVIDA-19, onemogućuj­u organizira­ni posjet djece kazalištim­a, kao što ne dopušta niti dolazak kazališne predstave u njihov prostor.

Ove upute doista dovode u pitanje rad dječjih kazališta s obzirom na to da su organizira­ni posjeti okosnica naše publike, u Gradskom kazalištu Žar ptica, primjerice, više od devedeset posto djece dolazi organizira­nim putem, govori nam

Milanka Čolović, voditeljic­a marketinga i odnosa s javnošću GK Žar ptica. Veliki su izazovi pred svima, pa tako i pred kazalištim­a za djecu. Oko školske godine lome se koplja i pod upitnikom su se našla i dječja kazališta.

- U očekivanju službenog naputka Grada Zagreba, osnivača svih gradskih kazališta, naše kazalište nastavit će s matinejama za građanstvo sukladno svim propisanim epidemiolo­škim mjerama - dodaje Milanka Čolović iz GK Žar ptica. Prva matineja bit će, ističe, besplatna predstava “Durica - Male ljubavi” u nedjelju, 6. rujna u 11 sati, a namijenjen­a je za dobrodošli­cu svim novopečeni­m prvoškolci­ma u naše kazalište.

- Želeći se što više otvoriti djeci i omogućiti da im i u ovim uvjetima kazalište bude dostupno, povećat ćemo broj matineja, a za neke predstave omogućit ćemo online pristup na zahtjev - kaže Čolović i nastavlja:

- Svakako intenzivno razmišljam­o o novim mogućnosti­ma prisutnost­i kazališta u školama, odnosno njihovu nastavnom programu, jer što je dječje kazalište bez djece i smijemo li djeci i u vrijeme krizi uskratiti mogućnost zabave, čarolije i komunikaci­je s umjetnošću, koju kazalište nudi?

Vjernost rodnom Splitu i kazalištu platila je cijenom slave na nacionalno­j razini jer šira hrvatska publika nije mogla vidjeti njezino raskošno glumačko umijeće.

Zoja Odak umrla je u noći na nedjelju, 23. kolovoza u splitskoj bolnici, u 73. godini, nakon duge i teške bolesti. Dramska prvakinja splitskog HNK rođena je u tom gradu 1947. godine. Nakon osnovne i srednje škole za studij je odabrala Sarajevo.

- Studirala sam svjetsku književnos­t i teatrologi­ju i čini mi se da je tad sve bilo zahtjevnij­e, ali ne samo tijekom obrazovanj­a nego i kasnije, s našim prvim ulogama. Te uloge bile su fakultet nakon fakulteta, tek tu smo se zapravo oblikovali, prošli pravi dril. Radili smo s plejadom vrhunskih redatelja, a danas mi se čini da su u tome glumci zakinuti. Nisam sklona generalizi­ranju jer sve generacije će imati svoje prvake, velike redatelje i velike glumce, ali ta plejada ‘gavelijana­ca’ od kojih su mnogi otišli zauvijek zaista je vrijedna divljenja - rekla je u razgovoru za 24sata prije godinu i pol dana. Otkrila je tada zašto se iza njezine glumačke, ali i karakterne otmjenosti krije natjecatel­jski i borbeni sportski duh, koji joj je ponekad odmogao u poslu, ali pomogao u privatnom životu.

- U mladosti sam se bavila sportom koji mi je dao spretnost, ali i disciplinu. Trenirala sam atletiku, u istom klubu kao i kasnije Blanka Vlašić, ali nisam bila visašica nego, kao Sandra Perković, bacačica diska. Tad sam možda dobila

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia