24sata - Cafe 24

Vjernost rodnom Splitu bila joj je važnija od slave

Splitska glumica Zoja Odak umrla je u 73. godini, a najviše je predstava odigrala u matičnom HNK Split, gdje je bila nenadmašna u brojnim ulogama karakterni­h žena

-

osjećaj za prostor. Sve ima svoju logiku. Kroz sport čovjek nauči gubiti, ali i nauči pobjeđivat­i. To nije samo treniranje tijela nego i duha. Trenirala sam i judo, a kroz taj sport sam naučila padati. To je vrlo važno, ne samo u fizičkom smislu nego i duhovnom. Treba naučiti sportski podnijeti poraz, dignuti se ako padneš. Možda sam negdje izgubila meč, ali nisam bitku. I zbog svega toga, jer tijelo sve pamti, postala sam i ostala spretna, prirodno oprezna i znam rasporedit­i tijelo - rekla je. Iako nije igrala u mnogo filmova, njezino glumačko umijeće i tu je zasjalo punim sjajem. Igrala je Blanku u TV seriji “Inspektor Vinko”, a za Mariju iz “Priče iz Hrvatske” Krste Papića dobila je Zlatnu arenu. Glavnu ulogu odigrala je samo jedanput, i to u sarajevsko­m filmu “Ada” Milutina Kosovca iz davne 1985. godine, a i za nju je na Međunarodn­om festivalu u Bergamu dobila nagradu žirija. Kad je o kazališnim ulogama riječ, tu je bila nenadmašna. Redateljic­a Nenni Delmestre za nju je rekla da je najbolja interpreta­torica grčkih tragedija na ovim područjima, ali Zoja je rado prihvaćala i uloge suvremenih autora.

pronađe predispozi­ciju za nešto, ali to ne znači da to postaje fah. Igrala sam ja i Krležu i suvremene drame, ali antičke tragedije su kao kamen temeljac na katedrali, to su temelji kulture i civilizaci­je. I moderna djela su bazirana na toj literaturi. Treba imati ono nešto za određeno područje rada, auru, odnosno karizmu ili nosite ili ne. Ne samo u poslu nego i u privatnom životu - objasnila je prisjetivš­i se najzahtjev­nije uloge i predstave.

- Uh, to je bez premca Euripidova ‘Elektra’, u režiji Paola Magellija, gdje sam tumačila ulogu Klitemnest­re. To je velika predstava, sjajna, ne volim velike riječi, ali bila je to izvanredna ekipa... Mani Gotovac je bila dramaturgi­nja. To je bilo iscrpljiva­nje uma i tijela. Morala sam ležati u vodi po 15-20 minuta. Tad je ta Klitemnest­ra osvojila sve. Jer kad uložite sve, dogodi se taj čarobni trenutak. Sigurna

- Svatko negdje

sam da ta predstava i danas živi u memoriji ljudi koji su je gledali - rekla je.

Za tu ulogu iz 1988. godine dobila je Zlatni lovor vijenac na Sarajevsko­me MES-u, kao i najvažniju hrvatsku nagradu “Dubravko Dujšin”. No jednako tako prepoznali su je i nagradili za ulogu Truse u “Bljesku zlatnog zuba” Mate Matišića i režiji Marina Carića godinu dana ranije Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske. Posljednji put na pozornici matičnoga kazališta bila je 2019. godine u ulozi Rebecce Nurse u “Kušnji” Arthura Millera i režiji Nenni Delmestre. Ipak, u bogatom opusu sama je rekla da nikad nije željela igrati Ofeliju.

- Ona mi je preslaba.

Nemam tu tananost, a ona nema borbenost. U životu stalno nešto vrije i ja sam više osoba energije, kao da ću ovaj tren na barikade. Inertnost mi ne stoji. Ja brzo i žustro reagiram i radim. Takva sam u svemu - priznala je. Baš takva Zoja Odak mnogima će ostati u trajnom sjećanju.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia