24sata - Cafe 24

Djevojka koja osvaja svijet šahovskim majstorija­ma

Netflixova serija na male ekrane donosi priču o napuštenoj djevojčici, kojoj nitko nije davao šanse, no ona je odlučila postati najbolja u drevnoj igri

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

‘The Queen’s Gambit’

Jedna od serija koje se u listopadu ponajviše iščekuju na Netflixu svakako je i “The Queen’s Gambit”, u kojoj se u glavnoj ulozi pojavljuje Anya TaylorJoy (“New Mutant”, “Emma”).

Ona utjelovlju­je Beth, sirotu djevojčicu, koja 50-ih godina odrasta i postaje šahovsko čudo. Za dramsku seriju od sedam epizoda scenarij i režiju napisao je Scott Frank, dvaput nominiran za Oscara, a temelji se na hvaljenom istoimenom romanu Waltera Tevisa. Za zahtjevnu ulogu Beth Harmon 24-godišnja glumica dugo se i pomno pripremala, a ispričala je i što joj je bilo najteže u ulozi genijalne djevojke, koja se uz dominaciju u visoko natjecatel­jskom svijetu šaha i muškaraca bori i s ovisnošću o sredstvima za smirenje i vlastitim demonima.

- U istom danu snimali bismo drugu, treću i petu epizodu, a ja bih glumila Beth s 15, 18 i 20 godina, ali nije dovoljno samo zamijeniti periku i odjeću. Kao glumica moram se postaviti u njezine godine i stanje uma. Razmišljat­i o naizgled malim stvarima poput što djevojka njezinih godina zna o muškarcima, kako se postavlja, što je mogla dosad iskusiti i osjetiti - ispričala je mlada glumica u razgovoru za Interview Magazine. Uz Taylor-Joy, koja se posljednji­h godina potvrdila u nekoliko odličnih uloga, glume i Moses Ingram, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Marielle Heller, Harry Melling i Rebecca Root, a premijera serije zakazana je za 23. listopada na platformi Netflix.

- Beth je neprilagođ­ena vremenu i prostoru, a to sam svojom glumom htjela i pokazati. Ona je mlada djevojka kojoj nije jasno da u 50-ima i 60-ima žene nisu imale jednak tretman kao i muškarci. Ono što mi se jako svidjelo je glazba te ere jer je i privatno slušam, ali kao vremena nisu bila idealna. Zato je Beth sjajan lik - ispričala je Anya Taylor-Joy.

 ??  ?? Beth je siroče, ali i genijalka koju u šahu nitko ne može pobijediti
Beth je siroče, ali i genijalka koju u šahu nitko ne može pobijediti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia