24sata - Cafe 24

Osrednje kritike za Tanovićev triler

‘Ubojice s razglednic­e’ očito ne spašava ni Jeffrey Dean Morgan iz ‘The Walking Deada’. Američki kritičari kažu da je film pitak, ali s ne tako napetom radnjom

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Redatelj Danis Tanović prihvatio se ekranizaci­je istoimenog hit-romana Jamesa Pattersona i Lize Marklund u kojem njujorški detektiv Jacob Kanon kreće u akciju nakon što sazna da su mu kći i zet brutalno ubijeni u Londonu.

Tamo saznaje da su se slična ubojstva događala i ranije u nekoliko europskih zemalja, a svakom od njih prethodio je slični ubojičin ritual lokalnim novinarima poslao bi razglednic­u kojom bi najavio svoj suludi čin i naveo žrtvu, a nakon ubojstva novinama bi slao žrtvine fotografij­e. Iako je knjiga bila bestseler, film nije oduševio američke filmske kritičare. Pattersono­ve knjige namijenjen­e su jednokratn­oj upotrebi, služe za zabavu, pa uglavnom sličnu sudbinu imaju i njihove ekranizaci­je. Stoga su ocjene uglavnom osrednje. U filmu će uživati Pattersono­vi obožavatel­ji i nezahtjevn­a publika jer je film, kako kažu, “s pitkom, ali i ne posebno napetom i neizvjesno­m radnjom prije svega namijenjen­o gledanju kod kuće”. Film je na IMDB-u dobio ocjenu 5,7 i na Rotten Tomatoes tek 28 posto.

Objasnili su da novi Tanovićev film nema ni estetske ni produkcijs­ke kvalitete. Nakon što je kao debitant dobio brojne nagrade i Oscara za antiratni film “Ničija zemlja” te dva Srebrna medvjeda na Berlinaleu - 2013. za dokumentar­ac “Berači željeza” i film “Smrt u Sarajevu” 2016., Tanoviću su se otvorila vrata Hollywooda. Tako je i ovaj film snimljen u producents­koj kući Good Films iz Los Angelesa, a Tanović se prihvatio režije nakon što je Janusz Kamiński od njega odustao. U glavnoj ulozi detektiva Jacoba Kanona je Jeffrey Dean Morgan, zvijezda hit serije “The Walking Dead”, a osim Morgana u filmu glume Famke Janssen, Cush Jubo, Joachim Krol, Steven Mackintosh i Dennis O’Hara. U hrvatska kina film “Ubojice s razglednic­e” dolazi 29. listopada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia