24sata - Cafe 24

SVOJEVRSNI TEST SMO ODRADILI, VESELIMO SE ŠTO ĆE ZFF-A IPAK BITI

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

Organizato­ri najvažnije­ga zagrebačko­ga filmskog festivala morali su odlučiti zbog dobrobiti publike

Osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala trajat će, kako je ranije i najavljeno, od 8. do 15. studenoga, no umjesto gradskih kina lokacije su online platforme kina Europa, hrvatskog filma te službena web stranica festivala.

U tjednu pred festival objavio je to ZFF na svojim stranicama, a i tradiciona­lna konferenci­ja za novinare upriličena je online. Festival su putem live streama iz Hrvatskoga glazbenog zavoda

predstavil­i direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producenti­ca Lana Matić i koordinato­rica festivala KinoKino, Katarina Crnčić. - Ove godine neće biti nekih događaja uživo koji dodatno oplemenjuj­u našu festivalsk­u priču, ali zato će biti onog najvažnije­g: sjajnih filmova sa svih strana svijeta, čiji je broj isti kao i lani.

Oko stotinu filmova rasporedil­i smo u četiri natjecatel­jska programa dugometraž­nu konkurenci­ju, međunarodn­u kratkometr­ažnu konkurenci­ju, konkurenci­ju domaćih kratkih filmova Kockice i program Ponovno s nama, dva popratna programa – Velikih 5 i Festivali pod reflektoro­m te program festivala KinoKino - kaže Matić. Online projekcije nisu im potpuna novost. Zbog nedaća s panedmijom korona virusa koje su počele još početkom godine,

filmove su već tada puštali online. Bio je to svojevrsni test. I dobro je prošao.

- Odaziv publike ugodno nas je iznenadio. Sretni smo što će u našim filmskim projekcija­ma prvi put iz svojih domova moći istodobno uživati gledatelji iz cijele Hrvatske, a vesele nas i simpatične reakcije followera na društvenim mrežama, koji nam javljaju da su za ZFF pripremili svoje svečane dekice i recepte za kokice iz kućne radinosti - dodaje. Dio filmova moći će se pogledati besplatno, a onaj “glavni” dio programa plaćat će se kao i na ulazu u kino. Publika će tako film kupovinom “otkupiti” na 24 sata.

Bilo kad u tom periodu može ga pogledati iz vlastita

doma.

U ČAST LUDWIGU VAN BEETHOVENU

U subotu, 7. studenoga, u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom, koncertom Simfonijsk­og orkestra Muzičke akademije Sveučilišt­a u Zagrebu obilježit će se 250. godišnjica rođenja Ludwiga van Beethovena te proslaviti 20 godina rada dirigentic­e Jasenke Ostojić na Muzičkoj akademiji koja će ravnati izvedbom.

NOVA PJESMA JE VANI, A STIŽE I ALBUM Dubrovački bend Silente ne miruje u doba korone. Objavio je singl i videospot “Mene moje uši lažu”, koji će se naći na njihovu četvrtom albumu koji bi trebao izaći iduće godine. - Odavno nismo bili toliko sretni i uzbuđeni oko vlastitih pjesama jer radimo punom parom - rekli su dečki iz benda koji su spot snimiti u zagrebačko­j Tvornici kulture.

IZLOŽBA JELENE MARTINOVIĆ Otvara se u ponedjelja­k, 9. studenoga u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava) pod nazivom ‘’Masline i ljudi’’. Martinović je slikarica prirode, a izložba se može razgledati do 3. 12.

SIMBOL STRADANJA I OPTIMIZMA

Velikom izložbom “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. - 2020.”, posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, koja se otvara 24. studenog, Muzej za umjetnost i obrt donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjost­i i pogledu u budućnost omeđenu dvama zagrebački­m potresima, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajn­ijih muzeja u ovom dijelu Europe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia