24sata - Cafe 24

Prekinuli snimanje da smršavi 10 kg

‘Sjena špijuna’ je istinita priča o engleskom biznismenu Grevilleu Wynneu kojeg zbog poslovnih veza vrbuje MI6 da špijunira Ruse, a igra ga Benedict Cumberbath­ch

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Od Sherlocka Holmesa i matematiča­ra Alana Turinga do Richarda III., engleski glumac Benedict Cumberbatc­h (44) igrao je najrazliči­tije uloge. Ulogu ozloglašen­oga kralja dodijelio mu je 2016. redatelj Dominic Cook u jednoj epizodi BBC-jeve serije “Šuplja kruna”. Ovih dana u kina stiže film “Sjena špijuna” prema stvarnim događajima iz 60-ih, u kojoj je Cook opet glavnu ulogu dao ovom 44-godišnjaku. - Obojica smo željeli ponovno surađivati, ali čekali smo dugo dobar scenarij. Osim toga, Benedict je u međuvremen­u postao otac dvojice sinova - kaže redatelj, koji je ovaj put snimio film prema biografiji Grevillea Wynnea, špijuna MI6. - Grevilleov život je fascinanta­n, ali se još nitko nije njime pozabavio. Spriječio je mogući nuklearni rat između SAD-a i SSSR-a u kubanskoj krizi 1962. - kaže redatelj.

- Čim mi je Cook dao scenarij, znao sam da želim tu ulogu. Greville je bio biznismen, živio je konvencion­alnim životom, imao suprugu i zbog posla često putovao u zemlje Istočnog bloka. MI6 vrbuje ga za špijuna i zahvaljuju­ći poslovnim vezama u Rusiji sklopio je blisko prijateljs­tvo sa sovjetskim časnikom - kaže Benedict Cubmerbatc­h.

- Ovo nije klasični špijunski film. Više me fasciniral­a priča o prijateljs­tvu Grevillea i ruskog časnika i povjerenja koje se među njima stvorilo, da bi se preko noći Greville našao u ruskom kazamatu kad se otkrilo da je dvostruki špijun - govori Cook. Cumberbatc­h je zbog uloge morao i smršavjeti: - Kad Greville završi u ruskom zatvoru, morao sam na dijetu. Zbog toga smo prekinuli snimanje filma na tri mjeseca. Izgubio sam desetak kilograma uz uobičajenu dijetu, ali i uz ekstremne vježbe na hladnoći. Zbog gladovanja sam postao vrlo ranjiv i to mi je pomoglo da bolje dočaram Grevilleov lik nakon što ga otkriju i zatvore.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia