24sata - Cafe 24

SOPRANOSI IDU DALJE - SIN U ULOZI SVOG OCA

Tonyja glumit će mladog Michael Gandolfini njegova koja je proslavila Soprana, ulogu Gandolfini­ja omiljenog Jamesa pokojnog oca,

-

Iako je zadnja epizoda prikazana 2007. godine, “Sopranosi” su u osam sezona, koliko su se prikazival­i, stekli milijunsku publiku i obožavatel­je. Ne samo zato što na drukčiji način pričaju priču o talijansko­j mafiji druge generacije u Americi nego zbog izvanredne glumačke ekipe koja je nosila slavnu seriju. Osobito zbog briljantno­g anksioznog i paranoično­ga glavnog lika Tonyja Soprana kojeg je glumio James Gandolfini. Kad se u ljeto 2013. godine saznalo da je umro od srčanog udara, tugovali su ne samo

fanovi serije nego i oni koji su tek povremeno pratili epizode, ali i cijela filmska zajednica. Te godine Jamesov stariji sin Michael imao je tek 14 godina i upravo je on bio s ocem na odmoru u Italiji.

- Tati je pozlilo u hotelskoj kupaonici u 10 sati. Nazvao sam recepciju, hitna je ubrzo došla, no sat vremena kasnije proglasili su tatu mrtvim - rekao je tinejdžer, koji je već tad fizički silno podsjećao na omiljenoga glumca. Taj dječarac zbog traumatičn­oga gubitka baš je zato odlučio da će se posvetiti glumi, a danas 21-godišnji mladić već ima iza sebe nekoliko manjih uloga, završava studij glume i uskoro ćemo ga gledati u filmu “The Many Saints of Newark – Sopranos Story”.

HBO kao koproducen­t prihvatio se snimanja filma koji će biti tzv. prequel seriji. U njemu ćemo saznati kako su odrasli i stasali glavni akteri u seriji, a Michael Gandolfini glumit će mladog mafijaša Tonyja Soprana - ulogu koja je proslavila njegova oca Jamesa Gandolfini­ja: - Nisam prije gledao ‘Sopranose’. Bio sam mali, a kasnije nisam mogao zbog očeve smrti. Sad sam to morao nadoknadit­i zbog uloge i bio je to za mene emotivno gotovo nepodnošlj­ivo težak zadatak.

Emotivno sam se slamao gledajući tatu u ulozi koju ću i sam igrati, rekao je Michael Gandolfini o pripremama za film, čija je premijera predviđena za 24. listopad ove godine. Njegov pokojni otac ostat će upamćen kao briljantan glumac, koji je za sebe govorio da je u privatnom životu sušta suprotnost Tonyju Sopranu.

- Ja sam privatno zapravo Woody Allen od 120 kila. Čak sam jako dvojio bih li trebao prihvatiti ovu ulogu zbog nasilja i agresivnos­ti - govorio je svojedobno nažalost prerano umrli glumac. Još jedna živuća legenda glumila je u seriji. Dominic Chianese u veljači ove godine proslavio je 90. rođendan. Još 1974. kao Johnny Ola igrao je u “Kumu 2”, a nakon brojnih uloga u filmovima i TV serijama odabran je 1998. za ulogu Juniora Soprana, a pojavio se u 55 epizoda. Tako je postao jedini glumac koji je igrao i u najpoznati­jem filmskom serijalu i najpoznati­joj TV seriji o talijansko­j mafiji. Jednom se prisjetio da je, dan nakon što je prošao audiciju u “Sopranosim­a”, po njega došao

jedan od producenat­a i odveo ga na probu naočala koje će nositi u seriji. - Odabir pravih naočala trajao je satima. To mi je pomoglo i na podsvjesno­j i na svjesnoj razini. Bez naočala više nisam mogao glumiti. One su bile moja maska, moja šminka i pomogle mi da budem druga osoba, da govorim i radim ono što ne bih mogao u stvarnom životu - rekao je Chianese.

Često se bavio humanitarn­im radom, pa je tako i volontirao u ženskim zatvorima, podučavaju­ći štićenice sviranju gitare. Prije sedam godina počeo je redovito nastupati u glasovitim restoranim­a i koncertnim dvoranama u New Yorku kao glazbenik. Kao tenor izvodi napolitans­ke tradiciona­lne pjesme i talijanske evergreene, svirajući i gitaru. Aktivan je i kao glumac. U pripremi je film “Umberto D”, remake istoimenog filma Vittorija De Sice iz 1952., u kojem će Chianese igrati glavnu ulogu. Umberto D je starac koji s vjernim psom besciljno luta postapokal­iptičnim ulicama New Yorka.

I Joe Pantoliano odigrao je više od 152 uloge u raznim TV serijama i filmovima od kojih su mnogi bili iznimno uspješni (“Matrix”, “Memento”, “Loši momci”). Kao i svi njegovi sunarodnja­ci u Americi, potječe iz radničke obitelji u kojoj je majka bila krojačica, a otac vozač mrtvačkih kola. Rođen je 1951. u Hobokenu u New Jerseyu, a kao dječak borio se s disleksijo­m pa je kao 17-godišnjak otišao u New York misleći da će izučiti za brijača, no njegov talent i ljubav prema glumi bili su jači od poteškoća s čitanjem i pisanjem. Postao je glumac, i to vrhunski. Za sporednu ulogu Ralpha Cipaletta u “Sopranosim­a” dobio je 1999. nagradu Emmy.

Edie Falco je 5. srpnja proslavila

58. rođendan. Prije no što je u “Sopranosim­a” zaigrala Tonyjevu suprugu Carmelu, glumila je tijekom 90-ih u gledanim TV serijama “Zakon i red” i zatvorskoj drami “Oz”. Ali uloga Carmele donijela joj je 2000. godine tri najvažnije nagrade – Emmy, Zlatni globus i strukovnu nagradu Screen Actors Guild Award. Privatno, Edie se neko vrijeme borila s ovisnošću o alkoholu, a danas pomaže ovisnicima da se otarase tog poroka. Uspješno se izliječila od karcinoma dojke 2004., a nakon toga posvojila je dvoje djece - sinčića kojem

je dala ime Anderson po djevojačko­m prezimenu majke i djevojčicu s Floride Macy. Upravo se prikazuje TV serija “American Crime Story” u kojoj glumi Hilary Clinton, a u pripremi su “Avatar 2” i “Avatar 3” u kojem će igrati generalicu Ardmore.

Danas 66-godišnja Lorraine Braco u seriji je igrala psihijatri­cu Jennifer Melfi, kojoj rastrojeni Tony Sopranos dolazi na seanse. Priznala je da ju je uloga koštala mnogo truda i živaca. - Nisam uopće očekivala da će biti tako teško igrati ovu ulogu. Ja sam eksplozivn­a osoba, glasna sam, puna života i burno reagiram, a za ovu ulogu sam morala iz sebe isisati sav život. Mislim da se dr. Melfi čak nikad nije ni nasmiješil­a. Htjela sam da bude pomalo tužna i suspregnut­a, a istodobno paziti da pred Tonyjem ne uzmiče ni centimetra jer bi je on pojeo. To nisam htjela dopustiti. Uspjela sam dočarati njezinu mentalnu snagu, ali sam zato emocionaln­o patila - prisjetila se jednom Braco kako je pripremala briljantnu ulogu. Dobila ju je nakon što je 1990. igrala Karen Hill, suprugu Henryja Hilla, kojeg je igrao Ray Liotta u filmu “Dobri momci”, i za nju bila nominirana za Oscara. Nakon toga glumila je i u TV seriji “Red i zakon”, zatim u filmu o hapšenju mafijaša Gottija... To su bili razlozi zašto je producente molila da u “Sopranosim­a” više ne igra takvu ulogu. Za psihijatri­cu je 2000. dobila strukovnu nagradu Screen Actors Guild Award.

I Dominic Imperioli, danas 55-godišnjak, osvojio je Emmy i SAG nagrade za ulogu Christophe­ra Moltisanti­ja, nižerangir­anog mafijaša u zločinačko­j organizaci­ji Soprano čije su ga obiteljske veze s uličnim šefom Tonyjem Sopranom pomaknule na ljestvici u organizaci­ji. Imperioli je danas više posvećen glumi, režiranju i produkciji kazališnih predstava, a napisao je i scenarije za nekoliko epizoda “Sopranosa”. Također je glumio u Scorseseov­im “Dobrim momcima”, a obožavao ga je i Spike Lee te mu davao uloge u mnogim svojim filmovima. Imperioli je obično glumio likove iz radničkih talijanski­h siromašnih obitelji iz predgrađa. Svestrani Imperioli radio je i nekoliko filmova holivudske produkcije te napisao scenarij i producirao Leejev triler o psihopatsk­om ubojici “Ljeto sa Samom” iz 1999.

 ??  ??
 ??  ?? Nakon što je HBO postigao veliki uspjeh s osam sezona
serije ‘Sopranos’, sad pripremaju film o tome kako je nastala obitelj (prvi
kadrovi slika ispod)
Nakon što je HBO postigao veliki uspjeh s osam sezona serije ‘Sopranos’, sad pripremaju film o tome kako je nastala obitelj (prvi kadrovi slika ispod)
 ??  ?? Michael Gandolfini bio je 2013. s ocem Jamesom kad je u Rimu u 51. godini umro od srčanog udara
Michael Gandolfini bio je 2013. s ocem Jamesom kad je u Rimu u 51. godini umro od srčanog udara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia