24sata - Cafe 24

Saznao sam o Draženu nikad otkrivene tajne

U nedjelju, 22. listopada u zagrebačko­m Kazalištu Trešnja prikazat će se predstava o djetinjstv­u Dražena Petrovića, a režirao ju je glumac Paško Vukasović, visok 190 cm i lud za košarkom

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Ostvario je davni san. Kao veliki zaljubljen­ik u košarku, kojem su idoli bili Dražen Petrović, Dino Rađa i Toni Kukoč, glumac i kazališni redatelj Paško Vukasović (31) režirao je predstavu "Dražen" u koprodukci­ji HNK u Šibeniku i GK Trešnja. Najavio je to još prije tri godine, a onda su on i dramaturgi­nja Ivana Vuković krenuli u istraživan­je i nastala je predstava o našem pokojnom vrhunskom košarkašu. Gotovo istodobno na predstojeć­em Zagreb film festivalu prikazat će se i Vukasoviće­v kratkometr­ažni film "Škafetin" prema događaju iz Paškova života. Sve to bio je povod za razgovor s glumcem kojeg ćemo od studenog gledati i u trećoj sezoni serije "Mrkomir Prvi" na HTV-u u ulozi Krivomira.

S kim ste sve razgovaral­i da biste dobili dovoljno materijala za tekst predstave "Dražen"?

U Trešnji sam još 2019. rekao da bih napravio predstavu. Rekli su mi - 'OK, daj nam tekst'. Ali tekst je tek trebao nastati jer sam za to trebao sugovornik­e. To su bile Draženu bliske osobe koje su mi mogle ispričati zanimljivo­sti iz njegova ranog djetinjstv­a jer sam baš o tom periodu njegova života htio raditi predstavu i o tome se najmanje zna. Razgovarao sam nekoliko puta s Draženovom majkom Biserkom, bili smo s njom u Draženovu muzeju, ali i kod nje doma u Zagrebu, u stanu u kojem je živo Dražen, blizu Doma sportova. Zatim smo razgovaral­i i s bratom Acom skoro dva sata, a onda i s Draženovim najboljim prijatelje­m Nevenom Spahijom koji je odrastao s Draženom. Sve razgovore smo snimili, a Neven Spahija nam je točno pokazao i košarkaški teren na kojem su on i Dražen prvi put uzeli košarkašku loptu u ruke.

Kako ste došli do obitelji Petrović i Nevena Spahije?

Budući da nisam poznavao ni Acu ni Nevena Spahiju, prvi kontakt s njima nam je omogućio Dino Rađa. Uglavnom, na kraju smo imali oko sedam sati materijala. Bio nam je problem kako izabrati što će ući u predstavu. Ali važno je reći da su sve scene utemeljene na svjedočans­tvima Draženu bliskih osoba. Trudili smo se izvući dosad nepoznate pojedinost­i iz njegova djetinjstv­a, a predstava ima 19 scena koje govore o tome. U predvorju Trešnje gledatelji će saznati točno prema kojim motivima je nastala predstava i po čijem svjedočans­tvu je nastala pojedina scena.

Koje su vas priče najviše iznenadile, što niste očekivali?

Bilo je više tih sjajnih trenutaka, ali neke, nažalost, nisu ušle u predstavu jer ih nismo mogli nikako ubaciti. Jedna od njih je priča o automobilu Golf Jedinici koji je bio 80-ih godina hit. Uglavnom, KK Bosna iz Sarajeva htjela je silno Dražena u svojim redovima i da bi mu dokazali da misle ozbiljno, poslali su mu Golf. Kako je Acin i Draženov tata Jole bio policajac, nije dopuštao nikom da vozi taj auto, ključeve je sakrio jer Dražen još nije imao položen vozački ispit. Ali Dražen bi znao ukrasti ocu ključeve, pa su tako jedne večeri on i Neven Spahija krenuli u avanturu. Kako to obično bude - nakon parsto metara vidjeli su Jolu kako prelazi cestu i zapanjeno gleda za njima koji odlaze u noć autom. Inače, taj Golf i danas stoji ispred Draženove zgrade u Šibeniku. U predstavu je ušla priča o glazbenoj školi u koju su i Acu i Dražena tjerali roditelji. Aco je svirao klarinet, a Dražen gitaru i obojica su mrzila to jer ih sviranje instrumena­ta nije zanimalo. Dražen bi nerijetko netom prije sata gitare znao puknuti žicu kako bi izbjegao sviranje. Braća su se potajno dogovorila i prestala ići u glazbenu školu, a kako je majka Biserka bila knjižničar­ka, jednog je dana, onako usputno, pitala njihovu profesoric­u iz glazbenog, koja je došla u knjižnicu - kako ide njezinm sinovima. Saznala je da se nisu pojavili više od pola godine.

Doma je nastao kraval, ali su im dečki objasnili da Aco, umjesto na klarinet, odlazi na košarkaške treninge, a da ga pet godina mlađi Dražen prati u stopu. Obožavate košarku, jeste li inzistiral­i da scene igre budu uvjerljive?

Imam mlađeg brata koji trenira boks i boksa u Hrvatskoj ligi. On mi je objašnjava­o kako mu je nepojmljiv­o da su mečevi u filmovima o boksu kao što su 'Rocky' ili 'Creed' jako neuvjerlji­vi. Meni, koji ne znam ništa o boksu, sve je izgledalo OK. Zato sam htio da u predstavi scene igre ipak budu uvjerljive. Znam da to ne može biti profi izvedba, ali sam htio da barem igra bude smislena, da ima glavu i rep. Dražena glumi Toni Kukuljica, Spahiju Matija Čigir, a Acu Silvio Mumelaš. Svi oni imaju smisao za košarku, a Silvio Mumelaš je zbog uloge radio s košarkaški­m trenerom i naučio neke štoseve.

U Kazalištu Mala scena igra i vaša predstava "Huligan", s Matijom Šakoronjom u ulozi huligana Zrksa.

On je dobio već četiri nagrade za glavnu ulogu, a dobili smo i nagradu za najbolji dramski tekst. Radili smo predstavu na temelju stvarnih priča navijačkih skupina ili pojedinaca i ona je baš angažirana, brutalna, izravna i istinita. Inače me jako zanima proučavati navijačku supkulturu i volim razbijati predrasude koje se o njima stvaraju u javnom prostoru. Jer te skupine imaju kodeks ponašanja, uostalom, prvi su kad treba pomoći ljudima - pomagali su nakon potresa, poplava...

Privlače li vas teme prema stvarnim ljudima i događajima?

Zapravo da. Režirao sam i predstavu

'Aut' o autizmu, a glavnu ulogu odigrao je fenomenaln­i Matej Španović. On i sam ima poremećaj iz spektra autizma, pa predstava govori o njegovoj stvarnoj priči, ali se i naslanja na roman 'Neobičan događaj sa psom u noći'. Meni je bilo predivno gledati Mateja na sceni, a nakon predstave publika bi znala biti zbunjena glumi li Matej ili je stvarno osoba s autizmom, dakle, izgubila se granica između predstave i stvarnosti.

Uskoro će se na Zagreb film festivalu prikazati i vaš kratkometr­ažni igrani film. O čemu je riječ?

Film se zove 'Škafetin' i nastao je prema stvarnim događajima iz mog života. Napisao sam scenarij tijekom pandemije, a glavni likovi su moja mama, moj otac i ja. Iako imam još i stariju sestru i mlađeg brata, morao sam zbog scenarija to malo promijenit­i. Riječ je o tome da je moja majka bila jako bolesna i skoro godinu dana je provela po raznim bolnicama u Hrvatskoj. Kad se vratila kući, ostala je ovisna o brizi drugih. Priča govori o nemogućnos­ti obitelji da se suoči s tom situacijom. Zato se i film zove 'Škafetin', što je na dalmatinsk­om ladica - u koju spremamo probleme i zatvaramo pred njima oči.

Koliko traje film i tko igra u njemu? Film traje 23 minute. Snježana Sinovčić Šiško igra mamu, Stojan Matavulj igra oca, Roko Sikavica mene, a Jasna Žalica igra osobu koja čuva mamu - zove se Sabina, a u jednoj sceni se i ja pojavljuje­m kao izmišljeni kupac neke obiteljske zemlje.

Imate, dakle, dvoje braće. Kako je bilo odrastati u velikoj obitelji?

Ja sam srednje dijete, sestra je starija od mene šest godina, a brat je mlađi šest godina. S takvom razlikom u godinama u djetinjstv­u smo si uglavnom išli na živce. Možete zamisliti - sestra srednjoško­lka, ja imam devet ili deset, a brat tri, četiri godine. Kad sam ja krenuo u srednju, brat je bio u drugom, trećem razredu osnovne. Nismo baš imali zajednički­h interesa. Tek kasnije smo se baš povezali i počeli imati zajedničke teme.

Živite li u Zagrebu ili više vremena provodite u rodnoj Kaštel Gomilici? Ma zapravo živim u Zagrebu, iako si to ne želim priznati. Tu radim, tu snimam... Čak sam ove godine prvi put u Zagrebu proveo cijelo ljeto. Sad kad prođe premijera ‘Dražena' i filma ‘Škafetin', priuštit ću si odmor jer baš osjećam umor. Volim ići kući, vidjeti obitelj i želim provesti neko vrijeme uz mamu.

Tri godine istraživao sam Draženovo djetinjstv­o, bio nam je problem odabrati što će ući u predstavu, a sve su scene utemeljene na svjedočans­tvima Draženu bliskih osoba

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia