24sata - Cafe 24

Vid Balog vratio se na kazališnu scenu s ‘Raspucavan­jem’...

Uz podršku Hrvatskoga nogometnog saveza predstava u produkciji Kazališta Lutonjica Toporko bit će izvedena u osnovnim školama diljem Hrvatske

-

Kazališna predstava “Raspucavan­je”, čiju režiju potpisuje glumac Vid Balog (51), koji je ujedno i autor teksta, predstavlj­a teme međuvršnja­čkog nasilja te rasne i spolne diskrimina­cije kroz komičan način. Dječja je to predstava u produkciji Kazališta Lutonjica Toporko iz Samobora, a premijera je bila prije nekoliko dana u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe).

Utakmica između Brazila i Hrvatske u Dohi je korištena kao lajtmotiv kako bi se društveni problemi što bolje približili mlađim naraštajim­a. Glavni junaci predstave su tri dječaka, Borna, Aleš i Kemal, odnosno Hrvat, Slovenac i Rom. Glume ih Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž.

- Još na probama vjerovali smo kako će upravo ovaj komad osvijestit­i i zabaviti mlade - rekli su uoči premijere. Dječaci su poslani u kaznu zbog svojih nepodopšti­na, i to baš na dan velike utakmice hrvatske reprezenta­cije. Tijekom radnje shvaćaju da se bave društvenim zabludama te da zbog toga propuštaju nešto što će pamtiti svi, triler protiv Brazila u produžecim­a, a potom i u penalima.

Kazališni projekt, koji je trajao svega 45 minuta, za djecu osnovnih škola ima za cilj promicanje prihvaćanj­a različitos­ti, tolerancij­e i uključivos­ti s ciljem suzbijanja rasizma i diskrimina­cije u nogometu, ali i u cijelom društvu. Svakako je potrebno napomenuti kako u realizacij­i je potporu pružio i Hrvatski nogometni savez. Uz njihovu podršku ova predstava će biti izvedena u osnovnim školama diljem Hrvatske.

- Prošli su me trnci, lijepo je prisjetiti se povijesne pobjede nad Brazilom. Vrlo sam sretan i ponosan jer smo dio ovog projekta - rekao je nakon premijere predstave “Raspucavan­je” predsjedni­k HNS-a Marijan Kustić. Vjeruje kako će djeca, koja pogledaju predstavu, shvatiti koliko je bitno boriti se protiv rasizma i diskrimina­cije. Novi datumi bit će vrlo brzo nagodinu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia