24sata

Kad život običnog čovjeka pretvori u ludog osvetnika

Pisac i novinar Velimir G rgić predstavlj­a svoj prvi krimi roman “Bog vas mrzi”, koji je objavljen u biblioteci Balkan Noir

- Pišu: i. madunić, t. barbarić

Priča je to o osvetničko­j misiji jednog čovjeka, ali ispričana na sasvim netipičan način, najavljuje Velimir Grgić svoj prvi kriminalis­tički roman “Bog vas mrzi”, koji je objavljen u drugom kolu biblioteke Balkan Noir, posvećene oživljavan­ju krimića na ovim prostorima. Najnoviji član biblioteke, Velimir Grgić, pisac i novinar, podrijetlo­m iz Požege, koji živi i radi u Zagrebu, u svoju je knjigu utkao klasične postavke kriminalis­tičkog romana, pa ima tu, dakako, ubojstava i istrage, ali ju je zamislio i kao psihološku studiju osvetničko­g fašizma na primjeru jednog čovjeka i njegove pomalo neobične, kako govori, “osvetničke situacije”. - Roman, koji ima odlike trilera, ujedno je skica vremena u kojem danas živi Zagreb, neka vrsta vremenske kapsule Hrvatske u sezoni 2014/2015. - objašnjava autor, koji će krimić “Bog vas mrzi” predstavit­i sutra na 5. Noir Festivalu u zagrebačko­m Francuskom paviljonu u 18 sati. - U stvaranju ovoga novog djela jako su me nadahnuli azijski kriminalis­tički filmovi, prvenstven­o moderna i razuzdana korejska i japanska produkcija, ali i američki filmovi osamdeseti­h godina, čemu sam pridodao još i utjecaje francuskog novog vala šezdesetih - tvrdi Grgić, koji je ranije napisao nekoliko knjiga posvećenih japanskoj kulturi, pa ne čudi što se i u najnovijem djelu povezao s tim svojim stalnim, velikim interesom. “Jegulje, grah, bukkake” je tako 2005. predstavio kao vodič kroz japanske seks-fetiše, “Katane, lignja, bradavice” kao vodič kroz japanski film, a “Harakiri, jaje, amputacije” kao vodič smrti u tamošnjoj kulturi. Posljednja posveta Japanu, ona iz 2013., može se naći u “Banzai Manzai!!!” - vodiču kroz njihovu komediju. Kao netko koga također često povezuju uz glazbu i tko je uz još jedno ranije djelo, roman “Kriza - hrvatski horor”, osmislio i prodavao i soundtrack, Grgić na pitanje kako bi zvučala glazbena podloga krimića “Bog vas mrzi” kaže da bi to bila mješavina, u skladu i s mješavinom žanrova i utjecaja utkanih u roman “Bog vas mrzi”. - Glazba za ovu knjigu bila bi kao ona za američki film ‘Smrtonosna želja’, koji govori o miroljubiv­om arhitektu u New Yorku, koji nakon ubojstva supruge kreće u osvetnički pohod, odlučivši očistiti grad od kriminala. Našlo bi se tu, naravno, i glazbe iz akcijskog filma ‘Vožnja’. Malo dobrog heavy metala, malo balada na akustičnim gitarama. Pomalo shizofreno, ukratko, u skladu s komadima same priče - zaključuje autor, koji će u programu Noir Festivala u Zagrebu pričati i o razlozima buđenja balkanskog noira, odnosno velikog povratka hrvatske kriminalis­tičke književ- nosti na kulturnu scenu, čemu je uvelike pridonijel­a biblioteka Balkan Noir. Mnogim je piscima ona, kao i samome Velimiru Grgiću, pružila priliku da se u kriminalis­tičkom žanru okušaju prvi put. Iz nje je, prije noir trilera “Bog vas mrzi”, u prvome kolu prošle godine objavljeno ukupno osam književnih naslova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RAZUZDANO Inspiracij­u je Velimir Grgić pronašao u japanskoj i korejskoj kinematogr­afiji i njihovoj “razuzdanos­ti”
RAZUZDANO Inspiracij­u je Velimir Grgić pronašao u japanskoj i korejskoj kinematogr­afiji i njihovoj “razuzdanos­ti”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia