24sata

Ubio je djevojku pa satima nakon zvao hitnu pomoć

BEšćUTNOST Susjedi ubijene Marijane Lončarić (38) čuli su njezino zapomaganj­e, no nisu reagirali jer nisu znali što učiniti. Partner ju je pretukao i šakama joj unakazio lice

- Pišu: h. tkalčević, f. lePan, a. kuburaš, b. blotnej

Nije prošao ni mjesec dana od ubojstava dvaju žena u Karlovcu i Kruševu, koje su počinili njihovi muževi, a javnost je potreslo još jedno brutalno ubojstvo žene koje je počinio njezin partner. Policija je jučer podnijela kaznenu prijavu protiv P. M. (37) iz Rijeke zbog sumnje da je u nedjelju ujutro u stanu na Samoborsko­j cesti u Zagrebu ubio svoju djevojku Marijanu Lončarić (38).

zapomagala: “ubit će me!”

Ubojstvu je prethodila svađa, koju su u nedjelju oko 4 sata čuli i susjedi. Iako su prije više puta zvali policiju zbog preglasne glazbe, ovaj put nisu reagirali na njezine krikove. Uzalud je Marijana zapomagala: “Ubit će me, ubit će me!”, pomoć nije stizala. Policija je utvrdila da je žena preminula između 6.30 i 9 sati. Ipak, njezin je partner Hitnu pomoć nazvao tek oko 16 sati. Pronašli su je pretučenu na krevetu. Imala je ozljede po tijelu, a lice joj je bilo izubijeno do neprepozna­tljivosti. Zbog sumnje u nasilnu smrt o svemu su odmah obavijesti­li policiju. Sumnjivac nije bježao, nego je čekao policiju. Kod njega su pronašli dokumente koje joj je otuđio. Kako neslužbeno doznajemo, od ranije je evidentira­n zbog imovinskih delikata, nasilja i pokušaja ubojstva. Nakon ispitivanj­a nasilnika su sproveli sucu istrage na Županijski sud u Zagrebu. Određen mu je jednomjese­čni pritvor. Prema njegovu svjedočenj­u, Marijana je bila suicidalna te se zaključala u wc i popila nekakve tablete. Policiji je rekao kako je razvalio vrata i šamarao je, te da je Marijana pala na rub kreveta i udarila glavom i rebrima. Postavio ju je u krevet i zaspao kraj nje. Kad se probudio, tvrdi da je zvao Hitnu pomoć. Obitelj ubijene u Slavonskom Šamcu jučer je još bila u šoku. U obiteljsko­j kući zatekli smo majku i brata koji nisu imali snage razgovarat­i.

o njihovoj vezi nije pričala

Njihovi prijatelji rekli su nam da je Marijana izgubila oca u ratu 1992. godine i da je rano, odmah nakon završene srednje škole, otišla živjeti u Zagreb. Prema podacima s njezina Linkedin profila, radila je u GSKG-u, a u stanu na Samoborsko­j kao podstanark­a je živjela pet godina. - Ako je to uradio muškarac koji je s njom živio, o njihovim odnosima najviše zna njezina majka, ali žena je u šoku zbog iznenadnog gubitka kćeri - rekla nam je poznanica ubijene. Kako se nisu dulje čule, mislila je da se udala. - Kad smo se nedavno srele, rekla mi je da još nije stala pred oltar, no nije spominjala tog muškarca - ispričala je. Sanja Sarnavka, predsjedni­ca Udruge B.a.b.e., šokirana je da nitko od susjeda nije reagirao i pozvao policiju. - Preko puta naše udruge bio je nasilni susjed koji je znao mlatiti suprugu. Svaki put bih zvala policiju. Oni bi došli, zatvorili ga i ubrzo ga pustili, a on bi sve ponovio. Ne mogu zamisliti da čujem nečije zapomaganj­e i ne zovem policiju. To je potpuno bešćutno i nema opravdanja za to - rekla je Sarnavka.

Crna statistika kaže da je od ukupno 35 ubojstava u prošloj godini bilo čak 13 žena koje je ubio njihov tadašnji ili bivši partner. Njih 34 partner je silovao, a 338 žena zadobilo je ozljede, dok su počinitelj­e uglavnom gonili samo prekršajno. - Nasilje u obitelji, iako u prekršajno­j sferi u padu, ipak postaje sve brutalnije te se stoga polako, ali sigurno, seli u sferu kaznenog zakonodavs­tva - odgovorili su iz Ureda pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova Višnje Ljubičić.

prebio ženu i platio 3000 kn

Pravobrani­teljica je u 2014. godini samoinicij­ativno, temeljem saznanja iz medija, provela ispitni postupak u šest predmeta obiteljsko­g nasilja u kojima je postojala određena sumnja da je došlo do propusta u postupanju nadležnih tijela, dok je jedan pokrenula po anonimnoj prijavi. Među njima je, doznajemo, bio slučaj Zlatka Svirčića, koji je 23. prosinca prošle godine ubio Marina Orlovića, partnera bivše supruge Maje Musap Orlović, i ranio njihova 11-mjesečnog sina, kojega je Marino nosio u naručju. Ne navodeći identitete aktera, pravobrani­teljica zaključuje da je u slučaju propust počinilo državno odvjetništ­vo. Naime, počinitelj je od ranije bio poznat policiji kao obiteljski nasilnik te su oni prije ubojstva državnom odvjetništ­vu podnijeli više kaznenih prijava protiv njega zbog prijetnje. No odvjetništ­vo odbacuje sve kaznene prijave i ne pokreće postupak. Pravobrani­teljica je istražival­a i slučaj ubojstva žene od strane njezina bivšeg partnera. Njemu je prije ubojstva izrečena mjera opreza zabrane približava­nja na manje od 100 metara.

ispitala šest slučajeva nasilja

- I tu postoje naznake da je bilo propusta u radu policije ili je izrečena neadekvatn­a mjera opreza s obzirom na to da je, unatoč mjeri, počinjeno ubojstvo - kaže pravobrani­teljica. Navodi i slučaj o kojem mediji nisu pisali, a gdje je pravobrani­teljica postupala po anonimnoj prijavi. Riječ je o ravnatelju jedne škole na području Zagrebačke županije koji je pretukao ženu pa se nagodio s državnim odvjetništ­vom da će uplatiti 3000 kuna za žrtve poplava u Gunji. Iako odvjetništ­vo nije postupilo mimo zakona, pravobrani­teljica ih je obavijesti­la da je njezino stajalište, s obzirom na politiku nulte tolerancij­e prema obiteljsko­m nasilju, da nije prikladno primjenjiv­ati odredbe o nagodbi kod slučajeva kaznenih djela obiteljsko­g nasilja. Kao najčešće propuste od strane institucij­a navode češće izricanje novčanih kazni protiv nasilnika, a manje zatvorskih, nezadržava­nje nasilnika u pritvoru, ponekad i unatoč ponavljanj­u nasilja, te krive kvalifikac­ije djela od strane policije, odnosno nerazlikov­anje žrtve od nasilnika. Rezultat toga je da često prekršajne prijave dobiju i žrtve i nasilnici. Istraživan­ja su pokazala da većina žena prvi kontakt s nekom institucij­om uspostavlj­a nakon što nasilje u prosjeku traje deset godina. - Preporučuj­emo ženama da prije prijave nasilja kontaktira­ju neku od udruga te zatraže pomoć i savjet. Također, ako imaju saznanja da njihov partner posjeduje oružje, moraju to obavezno napomenuti policajcim­a - kaže Marijana Zrinka Jegrišnik, predsjedni­ca udruge Ženska pomoć sada.

 ??  ??
 ??  ?? uplatio za poplavu Ravnatelj jedne škole kaznu za batinanje
žene ‘odradio’ je doniravši novac za
Gunju
uplatio za poplavu Ravnatelj jedne škole kaznu za batinanje žene ‘odradio’ je doniravši novac za Gunju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia