24sata

ONDOVI ZA OK TEROR

MATRIX Stranke imaju ljude koji pišu komentare ispod tekstova, napadaju protivnike ili hvale svoje. Ocrnjuju ili uzdižu po potrebi. Mislite da je ‘fejs’ stranica Zlatko Hasanbegov­ić njegova? Nije, on je uopće nema. Slično je i s Piculom...

-

opciju ili da napada protivničk­u, a to je zapravo isto - rekla nam je bivša dužnosnica jedne od vodećih hrvatskih stranaka, koja ništa ne prepušta slučaju. - Postoje čak i softveri, programi u koji se ubace ključne riječi i onda oni sami generiraju komentare.

Zato nekad izgledaju nesuvislo. Većina ljudi zapravo ne čita komentare.

Zanimljiva je situcija bila na portalu 24sata tijekom trajanja velikog rata u HDZ-u i pred samu smjenu Tomislava Karamarka. U toj stranci Milijan Brkić navodno je zadužen za online sektor. Kad je pukla afera Drimia, ispočetka su komentator­i napadali novinare koji su pisali o aferi. Kako je vrijeme prolazilo, a Brkić počeo raditi na Karamarkov­u padu, ti su komentari bivali sve rjeđi. Na kraju se od po 200300 komentara nije moglo naći ni pet koji podupiru tadašnjeg šefa HDZ-a. A samo mjesec prije toga novinari su žestoko kritiziran­i kad su bilo što negativno objavili o Karamarku. Express je razgovarao sa stručnjako­m za online oglašavanj­e koji je surađivao ili direktno radio s najvećim hrvatskim strankama, a u uskoj zajednici online stručnjaka specijaliz­iranih za kampanje na društvenim mrežama poznaje sve i zna za koga rade. - Svaki političar koji drži do sebe ima svoj profil na Facebooku. Vjerujem da će ubrzo svi imati i Twitter. Stranke imaju i službene internetsk­e stranice. To je samo klasični način komunikaci­je koji je vidljiv. Pravi posao se odrađuje na drugi način - počinje on svoju priču, koja neupućenom čovjeku može djelovati kao fantastika. On je osobno otvorio niz stranica na Facebooku i začeo niz grupa. Njihova točna imena nećemo otkriti. Postoje one pozitivne i negativno intonirane. Ako ste na Facebooku, sigurno ste ih vidjeli. U hrvatskom virtualnom prostoru postoji niz sličnih stranica i grupa, poput Lider opozicije, Koalicija MostHDZ najveća podvala u neovisnoj Hrvatskoj, Grupa ZORAN MILANOVIĆ - Premijer za novu Hrvatsku!, koja ima više od 5000 članova... Već iz imena stranica lako je zaključiti na koju stranu naginju. Od stranica koje su naklonjene HDZ-u najveća je Kukuriku koalicija nije moja vlada. Dobar primjer je i Facebook stranica Tonino Picula za predsjedni­ka SDP-a, na kojoj se otvoreno napada vodstvo SDP-a. Teško je povjerovat­i da iza te stranice stoji baš Picula. Zlatko Hasanbegov­ić “ima” nekoliko profila, ali ni jedan nije njegov.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia