24sata

Kad izgubiš fokus ili ako tražiš ideju - uzmi pauzu

OSVJEŽENJE Ako ne uzimate pauzu, pada vam energija, postajete manje učinkoviti i više griješite. Zato dopustite mozgu da se odmori i da napuni baterije

-

pažnju na jednu stvar, nego je kreiran tako da otkriva promjene u različitim područjima kako bi osigurao primjerene reakcije tijela i osigurao naš opstanak. Tako nam je teško dugo zadržati pažnju na jednom zadatku. S druge strane, i kratka pauza pomoći će da ostanemo fokusirani na zadatak, pojašnjava Alejandro Lieras, profesor psihologij­e na Sveučilišt­u Illinois u SAD-u.

naše misli lutaju, odnosno kad nismo “strogo” fokusirani, te da um upravo u fazi opuštenog sanjarenja rješava najsloženi­je probleme. To je razlog zbog kojega nam najbolje ideje padnu na pamet dok se tuširamo ili dok vozimo, a ne u vrijeme kad smo fokusirani nad brojkama i podacima koji bi trebali biti temelj za rješenje. Jednostavn­o, dok misli lutaju, mozak ima vremena za “biranje” i kombiniran­je informacij­a koje su mu za određeni problem potrebne. I ne manje važno - kad smo kontinuira­no fokusirani na jedan problem, - Bez stanke tijekom koje bi se čovjek malo osvježio i napunio baterije ne samo da smo manje učinkoviti, nego pada energija i angažman oko onoga što radimo i počinjemo raditi više pogrešaka - kaže Tony Schwartz, voditelj konzultzan­tske tvrtke The Energy Project iz New Yorka, koja poslodavci­ma pomaže osmisliti optimalan radni proces koji uključuje i kvalitetne pauze. U tom dobrom društvu su Google, Apple, Facebook, Coca-Cola, Green Mountain Coffee, Ford, Genentech te još 500-tinjak tvrtki na čijem se iskustvu danas mogu izvući i neke preporuke o tome kako se pauze mogu ubaciti u raspored te organizira­ti.

 ??  ?? lako je izgubiti nit. No nakon kratkog prekida, obično nastavljam­o tako da se podsjetimo što nam je cilj, i tako se ponovno možemo fokusirati na bitno, tvrdi se u najnovijoj studiji objavljeno­j u reviji Harvard Bussiness.
lako je izgubiti nit. No nakon kratkog prekida, obično nastavljam­o tako da se podsjetimo što nam je cilj, i tako se ponovno možemo fokusirati na bitno, tvrdi se u najnovijoj studiji objavljeno­j u reviji Harvard Bussiness.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia