24sata

SESTRA MI JE DALA ZIVOT

Sandra Križan (27) bori se s leukemijom. Oporavlja se nakon operacije i kaže: Pobijedit ću sve zbog svoje bebe

- Pišu: DANIJELA MIKOLA

Hvala mojim roditeljim­a što su mi dali život i hvala mojoj sestri koja će ga produžiti. Od 19. rujna imam novi rođendan. Transplant­acija je obavljena, za sada je sve OK! Volim vas sve!, objavila je na svojoj Facebook stranici Sandra Križan (27) iz Ilače. Od početka rujna nalazi se u zagrebačko­m KBC-u Rebro, gdje su joj transplant­irali matične stanice kako bi izliječili leukemiju, s kojom se bori već mjesecima. Nakon što joj je lani preminuo suprug, umjesto u kućicu, koju su njen Marijan

i ona kupili za obiteljski život sa sinčićem, Sandra se vratila obitelji, koja je preuzela brigu nad malenim Ivanom. Mjesec dana boravila je na kemoterapi­jama, zatvorena u karantenu, a potom bi na nekoliko tjedana došla kući u Ilaču. U tim danima sin joj je bio velika utjeha u boli te velika radost i nada.

MATIČNE STANICE VADILI IZ KRVI

Nasreću, kemoterapi­je su imale odlične učinke, pa su Sandrini liječnici već nakon druge počeli razmišljat­i o transplant­aciji. Svi članovi njene obitelji išli su na tipizaciju kako bi se vidjelo tko bi mogao biti donor matičnih stanica. Analizom se pokazalo da mogu biti obje sestre, a odabrali su Katarinu (16). - Iako su nalazi pokazivali da je Sandrina bolest u remisiji, nakon kemoterapi­ja liječnici su nam rekli da je mijeloična leukemija ćudljiva te se često nakon kemoterapi­ja zna povući kao da je više nema, a onda se potom ponovno javi još jača. Vjerovali smo da će netko od nas biti donor i, hvala Bogu, to se ostvarilo. Odlučili su matične stanice Katarini vaditi iz krvi, a ne iz kosti, što je i nama bila bolja varijanta. Pet dana Katarina je išla na injekcije koje su trebale izazvati izdvajanje matičnih stanica u krv, a potom je satima bila priključen­a na aparat nalik na one za dijalizu, koji je iz krvi izdvajao matične stanice te krv vraćao u njeno tijelo. Sve je to bilo vrlo dramatično jer je morala pet sati nepomično ležati. Potom su te stanice infuzijom dali Sandri i sad treba proći neko vrijeme da se pokažu rezultati i uspješnost.

SIN JOJ JE NAJVEĆA SNAGA

Još najmanje tri tjedna Sandra će biti u bolnici, nakon čega će se punkcijom pokazati prvi rezultati. Potom slijedi dugi oporavak, stalne kontrole, punkcije i analize, no mi smo puni vjere u uspjeh i njeno izlječenje - kaže Sandrina mama Ivanka Hajošević, koja se svaki dan čuje s kćeri u bolnici putem Skypea budući da Sandra svakog dana želi vidjeti nasmiješen­o lice svog malenog Ivana.

 ??  ?? VOLJENI SIN IVAN O Sandrinu sinu sad se brine baka. Sandra i Ivan svaki se dan čuju Skypeom
VOLJENI SIN IVAN O Sandrinu sinu sad se brine baka. Sandra i Ivan svaki se dan čuju Skypeom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia