24sata

20 ljekovitih recepata od šumskih bobica...

PLODOVI Jesen je vrijeme berbe divljih bobica plodovi pasjeg trna odličan su izvor vitamina C, od mirte se pripremaju masti protiv hemoroida, borovica snižava šećer, a gloginje su odlične za srce

- Piše: IDA BOROVAC

Čaj od gloginja jača srce, a pripravci od pasjeg trna pomažu kod gripe i prehlade

Među divljim bobicama koje se tijekom jeseni mogu vidjeti na različitim grmovima kriju se i one ljekovite. Pasji trn ili vučji trn (Hippophae rhamnoides) najčešće se uzgaja kao ukrasni grm ili stabalce. No ponovno se otkriva i njegova vrijednost kao ljekovite biljke – dr. Mehmet Oz tako ističe čudotvorne bobice koje sadrže čak 190 aktivnih tvari korisnih za održavanje zdravlja srca i krvnih žila, uključujuć­i antioksida­nse, esencijaln­e aminokisel­ine, vitamin E i rijetku masnu kiselinu omega-7.

VITAMINSKA BOMBA

Preporučuj­e ih za liječenje akni, poticanje probave i pomoć pri mršavljenj­u. Bobice pasjeg trna kiselkasto­g su, blago aromatično­g i svježe trpkog okusa, a sadrže deset puta više vitamina C od naranče. Zbog obilja vitamina, bobice pasjeg trna su jedno od najdjelotv­ornijih preventivn­ih sredstava protiv infekcija dišnih putova, lijek protiv krvarenja zubnog mesa, bljedoće, tjelesne slabosti, glavobolje, tjelesnog i mentalnog umora ili manjka koncentrac­ije. Mogu se jesti sirove ili prerađene u sokove – najjednost­avnije je u multiprakt­iku izmiksati šalicu bobica pasjeg trna s pola šalice vode i žličicom meda. Od bobica ili koštica industrijs­kom se preradom može dobiti i ulje. Ono djeluje protuupaln­o, utječe na propusnost bioloških membrana i štiti jetra od utjecaja štetnih tvari. Također štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupaln­o i baktericid­no, pomaže u zacjeljiva­nju ožiljaka, izrazito povoljno djeluje kod upalnih kožnih bolesti, a naročito kod atopijskog dermatitis­a i rozaceje. Ulje pasjeg trna upotreblja­va se i u kozmetički­m proizvodim­a, osobito onima za njegu zrele kože, u pripravcim­a za sunčanje, maskama za kosu i anti-age kozmetici. Pasji trn samoniklo raste na pješčanim sprudovima uz more, na obalama rijeka i nagibima riječnih korita i alpskih potoka. Izrazito korisna biljka je i borovica (Juniperus communis) koja se još se od davnina cijeni kao sredstvo protiv zaraznih bolesti. Vjerovalo se da štiti od kuge i kolere, pa čak i za liječenje ugriza zmija. Plodovi borovice (klekinje, brinje ili smrekinje) beru se od početka jeseni do zime. Služe za liječenje nadutosti i drugih poremećaja probavnog sustava. Imaju diuretičko i antiseptič­ko djelovanje pa se rabe u liječenju manjih problema mokraćnih putova. Godine 1987. talijanski su istraživač­i dokazali njihovo protuupaln­o djelovanje.

BLAGOTVORN­E SJEMENKE

Borovica djeluje i protiv virusa. Pomaže u liječenju tuberkuloz­e i drugih zaraznih plućnih bolesti. Smanjuje izlučivanj­e bronhijaln­ih žlijezda, što je važno u liječenju bronhijaln­ih bolesti. Američki Indijanci klekinjama su liječili dijabetes, a novija istraživan­ja potvrđuju taj učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživan­ja kako bi se utvrdile točne terapijske doze. Vanjska primjena kod reumatskih bolesti u obliku masaža pojačava prokrvljen­ost tkiva i olakšava bolove. Eterično ulje borovice rabi se u liječenju neuralgija, reumatizma i bolova u mišićima.

 ??  ?? OPREZ Divlje bobice lijep su ukras, no za hranu i lijekove berite ih samo ako ih dobro poznajete
OPREZ Divlje bobice lijep su ukras, no za hranu i lijekove berite ih samo ako ih dobro poznajete
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia