24sata

SVEMULJANJ­E NASA novu Zemlju otkrila po 576. put Veliko otkriće izvan našeg Sunčeva sustava, rekla je NASA najavljuju­ći veliku konferenci­ju za novinare za danas poslijepod­ne. I pogodila bit. Javnost je odmah zagrizla mamac. Svijet se pita što će to stručn

SPEKTAKL? Izvanrednu konferenci­ju sazvali su za poslijepod­ne iz NASA-e. Objavit će veliko otkriće, a neki kažu da samo opravdavaj­u svoje postojanje i državni novac koji troše

- Piše: LUKA NEGOVETIĆ

Konferenci­ja Američke svemirske agencije (NASA) bit će emitirana uživo, a na njoj će sudjelovat­i astronomi i znanstveni­ci iz cijelog svijeta. Inače, egzoplanet­i su glavna nada za pronalažen­je života u svemiru jer su mnogi slični Zemlji te je moguće da sadrže elemente potrebne za stvaranje života. Sve ih se više otkriva. Ovo nije prvi put da su znanstveni­ci otkrili egzoplanet­e na kojima možda ima života.

VEĆ OTKRIVALI PLANETE

Prije dvije godine NASA-ini znanstveni­ci su ponosno objavili da su teleskopom Kepler otkrili planet koji je najbliži Zemlji. Planet je dobio ime Kepler-452b, a znanstveni­ci su tad otkrili da taj planet ima najviše bliskosti sa Zemljom - na sličnoj je udaljenost­i od svoje zvijezde, koja je pak vrlo slično našem Suncu (četiri posto veća i deset posto svjetlija od Sunca). Nalazi se oko 1400 svjetlosni­h godina od Zemlje. Kepleru-452b treba 385 dana da obavi cijelu putanju oko svoje zvijezde, a to je tek pet posto više nego što treba Zemlji. Veći je od Zemlje za 1,5 puta i star šest milijardi godina, a to je 1,5 milijardi godina starije od Zemlje. Nalazi se na optimalnoj udaljenost­i od svoje zvijezde (ni preblizu ni predaleko) te je moguće da se ondje razvije život. Osim Keplera-452b, i francuski znanstveni­ci su otkrili planet sličan Zemlji. Proxima b otkriven je prošle godine, a nalazi se u orbiti. No znanstveni­ci nisu sigurni jesu li njihovi izračuni oko veličine i svojstava planeta, koji je prozvan “drugom Zemljom”, dobra ili loša vijest za one koji se nadaju da ćemo u nekoj budućnosti otići tamo živjeti. Kažu da bi prisutnost vode mogla značiti da je Proxima b stjenoviti planet s oceanima kao i Zemlja, ali i da je to planet koji je u potpunosti prekriven oceanom. Proxima b se nalazi na 7,5 milijuna kilometara od svoje zvijezde, što je otprilike desetina udaljenost­i Merkura od Sunca. Ta udaljenost ne bi trebala biti prepreka zadržavanj­u vode na površini.

‘MORAJU TO OBJAVITI’

Ante Radonić, voditelj planetarij­a u Tehničkome muzeju u Zagrebu, sumnja da će današnje NASA-ino otkriće biti senzaciona­lno s obzirom na prijašnja otkrića. - Za obične ljude otkriće neće biti senzacija, a za znanstveni­ke će to biti jedan širi krug znanja. Jedino bi bio napredak da otkriju sastav atmosfere egzoplanet­a. Previše se koristi termin ‘planet sličan Zemlji’, a nemaju podatak o atmosferi samog planeta - rekao je Radonić te dodao kako s obzirom na to da je NASA državna svemirska agencija moraju opravdati svoj rad tako što objavljuju nova otkrića.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia