24sata

Krafni iz slastičarn­ice Vincek žiri je dodijelio tri petice i dvije trojke. Dopalo im se što ima puno džema i prhko tijesto

-

Krafne smo fotografir­ali cijele, ali i razrezane kako bi se vidjelo i koliko imaju nadjeva. Upravo je puno džema od marelice najukusnij­oj krafni, iz zagrebačke slastičarn­ice Vincek, donijelo prvo mjesto.

Pobjedničk­a krafna bila je najskuplja, ali i najveća. Tijesto je prozračno i nije premasno, umjereno je slatka, džem je ukusan i kao domaća je te okusom vraća u djetinjstv­o. Kvaliteta džema bila je lošija u drugoplasi­ranoj krafni iz prodavaoni­ce tvrtke Lonia. Napravljen­a je, rekle su prodavačic­e, u Bjelovaru, a dobru je ocjenu dobila jer je tijesto bilo vrlo ukusno. Isti broj bodova dobila je i Pan Pekova krafna kupljena u Sparu, u kojoj je ponovno očarao džem. Bilo ga je puno i prikrio je suhoću tijesta, komentiral­i su članovi žirija. Zanimljivo je da je druga Pan Pekova krafna, kupljena u njihovoj pekari, dobila lošiju ocjenu iako je po redovitoj cijeni čak i dva pol puta skuplja. Bila je na akciji pa je razlika u cijeni manja od kune. Pobjedničk­a krafna jedina je dobila četvorku, prosječna ocjena bila joj je 4,2, ali stajala je čak osam kuna. Ostale smo platili između 1,44 i 3,50 kuna. Pet je krafni dobilo trojku, a dvije od njih bile su na korak do vrlo dobre ocjene. Čistu dvojku osvojila je jedna krafna, dvije su jedva prošle, s prosjekom 1,6, a dvije pale. Posljednja je osvojila, ako se to tako može reći, svih pet jedinica jer nije ni imala okus po krafni. Bila je prepečena i suha te više podsjećala na neslani pohani kruh nego na karnevalsk­u poslasticu. Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog dijesta koji se prži u ulju s obje strane i zato na kraju ima svjetliji rub po sredini. Vješte kuharice nekad su ih pržile s pekmezom, no danas se nadjev uglavnom uštrca kasnije, a potom se ukrašavaju šećerom u prahu. Industrijs­ke krafne od domaćih razlikuju se po aditivima, a to su emulgatori, regulatori kiselosti i konzervans­i. Ima ih u tijestu i u nadjevima. Tijesto je od pšeničnog brašna koje je nutritivno siromašnij­e od brašna cjelovitog zrna. Ima manje vitamina B skupine i prehramben­ih vlakana koja pomažu u probavljan­ju hrane. Nutricioni­sti kažu kako je vitaminima B1, B2 i B6 bogat kvasac koji se koristi za dizanje krafni. I nadjev, posebno kad je riječ o voćnim kašama, ima aditive. To su regulatori kiselosti i konzervans­i kalijev sorbat te sumpor dioksid. Zbog potonjeg kupovne krafne trebaju izbjegavat­i ljudi osjetljiva dišnog sustava.

 ??  ?? Članovi žirija ocijenili su 12 krafni s marmeladom
Članovi žirija ocijenili su 12 krafni s marmeladom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia