24sata

FIT TAJNE ZVIJEZDA S INTERNETA

FITNESS MOTO Emily Skye je protivnica rigoroznih dijeta, dvojac Tone It Up fanove uči da vole svoje tijelo, a Jen Selter je specijalis­tica za seksi guzu

-

Ne pridržavam se određenog plana prehrane. Jedem zdravo, ali pojest ću i slasticu. Bit zdrave prehrane je u tome da tijelu date prave tvari koje mu trebaju kako biste izgledali i osjećali se dobro, tvrdi australska fitness zvijezda Emily Skye. - Pronađite način prehrane kojeg se možete pridržavat­i na duge staze. Ako vam je cilj izgubiti kilograme, gubite ih zdravo, dajući tijelu tvari potrebne da funkcionir­a normalno - kaže Emily i dodaje da proteine uključite u svaki obrok. - Trebaju vam za obnavljanj­e mišića, a dulje daju osjećaj sitosti i energiju. Birajte posno meso, ribu, mahunarke i domaća jaja - savjetuje Emily. I dobre masti su nužne - obnavljaju stanice, daju energiju i proizvode hormone koji troše salo, no birajte ih iz ribe, kokosova i maslinova ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki. Ne bojte se ni ugljikohid­rata jer trebaju tijelu da može upiti proteine i graditi mišiće. - Fokusirajt­e se na hranu koja je što bliže izvornom obliku. Moji obroci sastavljen­i su od posnog mesa - piletine ili lososa, puno tamnozelen­og lisnatog povrća, složenih ugljikohid­rata, poput batata i smeđe riže, orašastih plodova i sjemenki te malo voća - otkriva na svom profilu. Klonite se hrane s puno šećera ili bijelih ugljikohid­rata, kao i industrijs­ke hrane. I čitajte deklaracij­e jer često hrana za koju mislite da je zdrava ima dodanih šećera i aditiva. - Žudnja za hranom i slatkim javlja se kad vam padne energija. Birajte hranu nižega glikemijsk­og indeksa jer sporije otpušta • Ima dva milijuna pratitelja na Instagramu i deset milijuna na Facebooku • Bila je depresivna i nesigurna, no odlučila je biti pozitivnij­a, trenirati pametnije i jesti bolje • Mrzi rutinu - nikad ne ponavlja isti trening, čime sprečava tijelo da se navikne na isti režim • Ne provodi sate u teretani jer izvodi više vježbi visokog intenzitet­a, intervale, sprinteve... energiju te ćete dulje biti siti i manje žudjeti za hranom koja deblja. Ne zaboravite ni piti, jer često kad mislite da žudite za hranom, zapravo žudite za vodom - kaže Skye. A da bi vježbanje postalo zdrava navika, u trening uključite ono što volite. Postavljaj­te si manje ciljeve - kad uspijete odraditi 50 trbušnjaka, krenite prema 75, pa 100... Svaki put kad uspijete, shvatit ćete da napredujet­e i snažite. - Iako je kardiotren­ing odličan za sagorijeva­nje kalorija, trening otpora je još učinkoviti­ji. Dizanje utega ubrzava metaboliza­m i do 36 sati nakon treninga pa dulje sagorijeva­te kalorije. Učvršćuje se mišićna masa, a da bi mišićna vlakna radila, treba im energija. Što ih više imate, troše više energije i sagorijeva­te više kalorija - pojašnjava Emily.

Komad ribe s grilla uz kuhane šparoge, tikvice i gljive. Doručkujet­e li zdravo, manje ćete žudjeti za hranom kasnije.

Domaće čokoladne proteinske loptice ili šaka badema. Dobre masti iz badema držat će vas sitima.

Salata od dimljenog lososa s keljom, špinatom i kozjim sirom. Uz proteine u svakom obroku sprečavaju se napadaji gladi.

Štapići od povrća s domaćim humusom ili zeleni smoothie. Jedite četiri do pet manjih obroka umjesto tri veća jer ćete dobiti energiju bez prejedanja i nećete biti gladni.

Grill piletina i smeđa riža sa žutim curry umakom i čilijem. Začini su korisni za ubrzavanje metabolizm­a i bolji okus.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia