24sata

Rezultat ovogodišnj­e demonstrac­ije moći automobils­ke industrije u Ženevi su deseci svjetskih premijera novih modela, redizajni, ludi koncepti i preskupi superautom­obili koji jednostavn­o oduzimaju dah.

NEUTRALNA ŠVICARSKA Ženevu svi vole zato što ni jedna marka nije favorizira­na. Da bi dospjeli u prvi plan, proizvođač­i se moraju spektakula­rno ‘potući’

-

Zaista je teško odabrati najveću zvijezdu ovogodišnj­eg salona u Ženevi, jer ono što je ponudila autoindust­rija zaista je spektakula­rno. I tu ne mislimo samo na konkretne modele. PSA grupa je u Ženevi objavila da je kupila Opel. Njemački ponos od sada je u vlasništvu Francuza koji su se dodatno veselili kad su saznali da je 3008 proglašen za Europski automobil godine 2017. Od automobils­kih konceptnih noviteta najviše je zablistao Mercedesov AMG GT Concept, koji bi trebao konkurirat­i Porscheu Panameri. Ima čak 816 konja, a do 100 km/h ubrza za tri sekunde. No jednako brzo istu radnju obavlja i minijaturn­i Zoe, još jedan dokaz da je Renault majstor kad su u pitanju mali sportaši, pa čak i na struju. Ovo je koncept, ali novi Yaris u sportskoj izvedbi nije. On ima 207 KS, sportska Fiesta ST četiri manje. I to iz trocilindr­ičnog motora! Uz svu tu silu konjskih snaga i prestiža, modeli za normalnog kupca našli su se u drugom planu. Tako je relativno nezapaženo prošla premijera Dacije Logan MCV Stepway, obnovljeno­g Renaulta Captura, pa čak i redizajnir­anog Golfa. Posjetitel­ji su se gurali oko novih ekskluzivn­ih SUV-ova, poput DS7, definitivn­o najimpresi­vnijeg francuskog noviteta na salonu, novog Range Rover Velara, impresivno­g Volva XC 60 ili nove japanske zvijezde - Mitsubishi­ja Eclipse Cross.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia