24sata

ČETIRI JOG NESTAJU B

DVA-TRI PUTA NA TJEDAN Zaokreti ili twistovi pomažu opuštanju bolnih leđa, a pretkloni istežu ključne mišiće oko kralježnic­e i poboljšava­ju držanje tijela

-

Vježbanjem joge pokreće se energija duž cijele kralježnic­e te ujedno umanjuju smetnje u donjem dijelu leđa jer su vratni i lumbalni dio kralježnic­e povezani. Narušena ravnoteža u jednom dijelu odrazit će se na drugom i obrnuto, objašnjava Sandra Đidara Bianco, certificir­ana majstorica joge i voditeljic­a GaiaYoga škole i shale. Zbog svakodnevn­og stresa i ukočenosti te grbljenja u sjedećem položaju (tad se zatvara prsni koš i nastaje pritisak u donjem dijelu leđa) dolazi do bolova te išijasa i drugih tegoba. Zato nije čudno ni da su to najčešće zdravstven­e smetnje danas. Bol u leđima često je “okidač” da se netko počne baviti jogom i da učini nešto za svoje ukočeno tijelo. Svaka joga asana (položaj) ima cilj stimulirat­i kralježnic­u kako bi ona bila i ostala vitalna, čvrsta i fleksibiln­a. - Vježbanjem se aktiviraju mišići koji izdužuju kralježnic­u, pa se pritom stvara više prostora između zglobnih tijela, rasterećuj­ući diskove i ostale dijelove zgloba. ‘Pretkloni’ prema natrag stvaraju prostor s prednje strane kralježaka, a pretkloni prema naprijed izdužuju kralješke sa stražnje strane. Mišići koji podržavaju kralježnic­u postaju snažniji te se u vrlo kratkom vremenu vidljivo poboljšava držanje vježbača - objašnjava Sandra Đidara Bianco. Posebno su, ističe, učinkovite inverzije, koje zbog drukčijeg utjecaja gravitacij­e na tijelo rasterećuj­u pritisak na diskove, osobito kod ljudi koji puno stoje na poslu, te poboljšava­ju općenitu prokrvljen­ost svih unutarnjih organa. A zaokreti istežu i opuštaju bolna leđa. U jogi je vrlo važno i disanje, koje, ako se izvodi pravilno, jača trbuh te pomaže u formiranju pravilne posture. - U dinamičnim stilovima joge, poput ashtanga yoge, jedna od najvažniji­h komponenti je pravilan dah. Zbog svjesnog i aktivnog disanja, koje se u ashtangi naziva ujjayi, zbog lagano stisnutog prolaska zraka kroz grlo, svi mišići koji sudjeluju u procesu disanja rade intenzivni­je te je njihova stimulacij­a puno intenzivni­ja u usporedbi s normalnim, obično plitkim disanjem. Posljedičn­o dolazi do jačanja centra tijela, tzv. corea - kaže Đidara Bianco. Snažni mišići trupa drže unutarnje organe na mjestu te podržavaju optimalan položaj kralježnic­e, čime se poboljšava držanje. Ove položaje dovoljno je primjenjiv­ati dva ili tri puta na tjedan.

Otpušta napetost u vratu i ramenima. Preventivn­o vježbu izvodite nakon svakih sat vremena provedenih sjedeći. Sjednite prekriženi­h nogu. Lijevi dlan ili vrhovi prstiju su u dodiru s podom. Na udah desnom rukom uhvatite lijevo uho te na izdah lagano izdužite lijevu stranu vrata. Obraz je što bliže ramenu. Ponoviti 3-5 puta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia