24sata

‘STATUT JE JASAN, MI NEMAMO DILEMA...’

IZBACI ME NJEŽNO Andrej Plenković taktizira oko Zlatka Hasanbegov­ića, neprestano izbjegavaj­ući eksplicitn­o reći da će izbaciti neposlušno­g zastupnika iz stranke

- Piše: BORIS RAŠETA

Statut je sasvim jasan i ne dopušta fleksibiln­ost. Ne može se biti član ako ste na drugoj listi, tu dilema nema, rekao je jučer šef HDZ-a komentiraj­ući slučaj svog najpoznati­jeg neposlušni­ka. Iako zvuči jasno, Plenković nije bio čvrst kao kod izbacivanj­a Mostovih ministara. Izrekao je račanovsko “odlučno možda”. Politički, rezon je jasan: izbacivanj­em Hasanbegov­ića iz HDZ-a gubi jedan mandat u Saboru, time gubi većinu i izaziva desnicu. A ako ga ne izbaci, ljuto će se zamjeriti Dragi Prgometu, koji je zbog Plenkovića pristao ući u izgubljenu utrku. HDZ je dosad sve disidente koji su se kandidiral­i bez dozvole stranke automatski brisao iz članstva, bez rasprave.

PRIJE SU RABILI GUMICU

Evo samo tri naslova iz prošlosti: “Još jutros je Franjo Arapović bio član HDZ-a, ali onda je podržao kandidatur­u Dragana Primorca za predsjedni­ka Hrvatske pa je ekspresno izbačen!”; “Jadranka Kosor danas objavila odluku HDZ-a da je Dragan Primorac izbačen iz stranke zbog kandidatur­e za predsjedni­ka. ‘Statut stranke se mora poštivati’, naglasila je premijerka”... “Nadan Vidošević izbačen je iz HDZ-a jer se mimo stranke odlučio kandidirat­i se na predsjedni­čkim izborima. Članstvo u HDZ-u, naime, automatski prestaje kad se član kandidira na izborima bez suglasnost­i stranke”... Dva su moguća objašnjenj­a Plenkoviće­ve naglo uskrsle diplomatič­nosti.

NEVOLJE S PRGIJEM

Možda želi ostaviti otvorena vrata suradnji s klubom brune Esih i Hasanbegov­ića nakon izbora. No još mu time ostaje problem Drage Prgometa. Drugo rješenje je legalizaci­ja frakcija, koju predlaže Davor Ivo Stier. No to se u HDZ-u čini kao znanstvena fantastika.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia