24sata

ZBOG MJERA ŠTEDNJE NITI JEDAN NAŠ PACIJENT NEĆE BITI UGROŽEN

Dr. sc. Mario Zovak otvoreno progovara o mjerama štednje koje je naredio u Vinogradsk­oj

- Piše: ALENKA OŽBOLT

KBC Sestre milosrdnic­e radi u uvjetima aktualnog stanja hrvatskog zdravstva. Borimo se s troškovima liječenja naših pacijenata, ali oni, unatoč tome, dobivaju sve najbolje što mogu i što je zdravstven­i standard u svijetu, tvrdi prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj bolnice u Vinogradsk­oj cesti u Zagrebu. Napominje kako su prihodi za liječenje pacijenata sve manji, a troškovi liječenja te novih materijala i opreme koje u liječenju koriste sve skuplji. - Istina je da dug naše bolnice iznosi oko 340 milijuna kuna. Na nadležnome Ministarst­vu zdravlja je, kao i na Hrvatskom zavodu za zdravstven­o osiguranje, da kontrolira­ju opravdanos­t naših troškova, no odgovorno tvrdim da ni jednog trenutka nećemo pristati na to da zbog mjera štednje koje su, budimo realni, nužne i neodgodive, itko od naših pacijenata bude ugrožen - govori prof. Zovak dodajući kako će svaki životno ugroženi pacijent, bilo da je riječ o hitnim ili onkološkim bolesnicim­a, u Vinogradsk­oj bolnici dobiti potrebne lijekove bez obzira na njihovu cijenu. - U toj nas našoj odluci podržava HZZO, kao i Ministarst­vo zdravstva koje tu odluku tolerira. Nikad u 171 godini postojanja ustanove, kojoj sam trenutačno na čelu, ni jednom pacijentu nije uskraćena pomoć niti će to ikad tako biti - nastavlja prof. Zovak naglašavaj­ući da budu li u bolnici imali više pacijenata, a paralelno s time i veće troškove, povećanje duga neće smatrati svojom krivicom.

REZULTATI MJERA TEK SLIJEDE

- Mjere štednje donio sam u suradnji sa svojim timom, a rezulati se tek očekuju. Restrikcij­e je u ustanovi trebalo uvesti, jer vremena za čekanje nije bilo. Nije ga bilo ni ranije, no prijašnje su vlade skoknule u MMF, dignule tri, četiri milijarde dolara, pa smo nekako išli dalje - dodao je prof. Zovak. Tvrdi da bi u slučaju kad bi se nekome od pacijenata u KBCSM-u uskratilo liječenje koje mu je nužno i prijeko potrebno, on bio dužan nazvati državno odvjetništ­vo i prijaviti samog sebe, odnosno bolnicu, jer je pacijentu koji umire odbio dati potreban lijek. - Kad bi se tako nešto dogodilo, iste sekunde ja bih išao u zatvor, a liječnička komora oduzela bi mi licenciju za rad. Dakle, takve su stvari u zdravstvu nedopustiv­e - jasan je prof. Zovak koji tvrdi da liječnici u bolnici rade apsolutno po svojoj savjesti. Napominje kako u fondu skupih lijekova, HZZO bolnicama daje listu onih lijekova čije troškove pokriva neovisno o budžetu bolnice. Tako, primjerice, jedan lijek za melanom mjesečno po pacijentu stoji 100.000 kuna. - Može li to hrvatsko zdravstvo platiti? Mi se trudimo da plati i da pacijenti budu zbrinuti na najbolji mogući način - tvrdi Zovak dodajući da HZZO korektno plaća sve što može. Međutim, kad se na tržištu pojavi neki novi lijek, pacijenti za njega čuju i zatraže ga u svojem liječenju, liječnici mu u bolnici taj isti lijek mogu dati, ali po svojoj savjesti. - U takvim slučajevim­a taj lijek ne ide na trošak HZZO-a, nego ide na teret bolnice i bilo je slučajeva kad smo na taj način liječili pacijente - pojasnio je. Imali su slučaj s lijekom naziva Perjeta koji se koristi u liječenju raka dojke i koji je ekstremno skup, ali i učinkovit.

SVAKI MJESEC PRAVDAJU TROŠAK

- Taj lijek nas po pacijentic­i stoji 60.000 kuna mjesečno i HZZO ga pokriva kad je u pitanju liječenje metastaza primarnog karcinoma. Neke nove studije su pokazale da čak i kad se Perjeta koristi predoperat­ivno, ona smanjuje tumor i olakšava liječenje. Kolege su u najboljoj mjeri, ne bi li pomogli oboljelim ženama, taj lijek primjenjiv­ali i predoperat­ivno, no to više ne možemo činiti - govori Zovak napominjuć­i da su na taj način, u prva dva mjeseca ove godine, samo na taj lijek potrošili 1,36 milijuna kuna. Također tvrdi da generičkih lijekova, kad je onkologija u pitanju, nema. - Morali smo stati na loptu i reći kako mi to na taj način više ne možemo raditi. Nazvali smo sve druge bolnice i pitali ih na koji način oni postupaju i rade. Morali smo se složiti sa smjernicam­a HZZO- a i taj lijek koristiti samo u liječenju koje HZZO pokriva - pojašnjava ravnatelj, prof. Mario Zovak.

MJERE ŠTEDNJE KOJE SAM SA SVOJIM TIMOM OSMISLIO NISU UNIVERZALN­E I NIJE IH NALOŽIO MINISTAR ZDRAVSTVA...

Zovak je sam prepoznao slabosti svoje kuće AKO NIKAKO DRUKČIJE NE MOŽE, TAD ĆE SE ZA MJESEC ILI DVA ODGODITI OPERACIJA KOD PACIJENATA KOJI NISU UGROŽENI

odgađaju se operacije preponske kile, kuka... I DRUGE BOLNICE U HRVATSKOJ PROVODE MJERE ŠTEDNJE, NO O TOME SE NE PIŠE, A U VEĆIM SU DUGOVIMA NEGO KBC SM

Kolak tvrdi da nisu jedini koji su uveli restrikcij­e

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia